Lise sınavlarına hazırlanan öğrenciler, geleceklerini şekillendirecek nitelikli bir okulda eğitim almanın hayalini kuruyor. Ankara'da yaşayan öğrenci ve veliler ise kaliteli eğitim sunan okulları keşfetmek ve araştırmak için merak içindeler. Peki, Ankara’nın en iyi liseleri hangileri? Ankara'nın en meşhur liseleri hangileri? İşte, Ankara’nın en iyi liselerinin listesi…
ANKARA ATATÜRK LİSESİ
Ankara Atatürk Lisesi (AAL), Ankara'nın Sıhhiye semtinde bulunan köklü bir Anadolu lisesidir. Okul, 1886 yılında Ankara İdadisi adıyla kurulmuş ve 1908'de ismi Ankara Sultanisi olarak değiştirilmiştir. Cumhuriyetin ilanıyla birlikte 1924'te Ankara Erkek Lisesi olarak adlandırılmış ve Türkiye'de Atatürk'ün adını alan ilk lise olma özelliğini taşımaktadır. Mustafa Kemal Atatürk, 30 Aralık 1919'da Ankara Sultanisi'ni ziyaret etmiş ve bu tarihi ziyaret sırasında bir konuşma gerçekleştirmiştir. Okul, Türkiye'nin ilk on lisesinden biri olma özelliğini taşırken, Anadolu'da Türkçe eğitim veren ilk liselerden biridir.
İlk binası, günümüzde Yüksek İhtisas Hastanesi'nin yer aldığı alanda bulunuyordu ve Ankara halkı arasında "Taş Mektep" olarak bilinmektedir. Okuldan önemli isimler mezun olmuştur bazı isimler şunlardır:
Ahmet Hamdi Tanpınar Alpay Can Yücel Cüneyt Özdemir Erman Toroğlu İlber Ortaylı Kartal Tibet Kenan Işık Mehmet Barlas Melih Cevdet Anday Murat Bardakçı Mustafa Bumin Oktay Rifat Orhan Veli Kanık Reşat Baykal Rüşdü Saracoğlu Sinan Çetin Vehbi Koç
HASANOĞLAN FEN LİSESİ
Okulun kökeni, 17 Nisan 1940 tarihinde kabul edilen 3803 sayılı Köy Enstitüleri Kanunu'na dayanır ve Ankara ilinde bir enstitünün Hasanoğlan'da kurulması önerisi, 10 Nisan 1941 tarihinde Millî Eğitim Bakanlığı'na sunulmuştur.
İkinci Dünya Savaşı nedeniyle boşalan Kırklareli Kepirtepe Köy Enstitüsünden gelen 22'si kız olmak üzere toplam 226 kişi, 18 Nisan 1941'de beş grup halinde çalışmalara başlamıştır. 04 Temmuz 1941 tarihinde, on dört projenin yarıştığı bir yarışmada yüksek mimar Kemal Ahmet ARU, Orhan SAFA ve Adnan KURUYAZICI'nın projesi, okulun resmi projesi olarak seçilmiştir.
1946 yılına kadar 125 binadan 63'ü tamamlanmış ve bu şekilde okul, önceden kurulmuş on dört köy enstitüsünün ortak çalışmasının bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır.
Aralık 1942'de, köy enstitülerine öğretmen yetiştirmek amacıyla tüm enstitülerden 103 öğrenci kursa çağrılmıştır. Bu kurs daha sonra 01 Haziran 1943 tarihinde yayınlanan bir yönetmelikle "Yüksek Köy Enstitüsü"ne dönüştürülmüştür. 27 Kasım 1947 tarihinde kapatılışına kadar, 374 öğrenci eğitim almış ve 213'ü mezun olmuştur.
İlk mezunlarını 1943-1944 eğitim ve öğretim yılında veren okul, 1951-1952 eğitim ve öğretim yılı sonuna kadar toplam 678 öğretmen yetiştirmiştir.
1989'dan itibaren, Anadolu adını alan okul "ek puanlı-tercihli" bir pozisyonla öğretmen adaylarını yetiştirmeye devam etmiştir. Aynı yıl içinde, Fatih Lisesi adında bir okul açılmış ve 2004 yılında bağımsız bir kurum olarak eğitim ve öğretime devam etmiştir. 1994 yılında, kurum MLO Okulu olarak seçilmiş ve öğretmen adaylarını çağın eğitim anlayışına uygun olarak yetiştirmeye başlamıştır.
Okulun alanı içinde, 1987 yılında temeli atılan ve binaları büyük ölçüde tamamlanan bir kampüs bulunmaktadır. Ayrıca, okulun 38 dönümlük bahçe alanına ek arazide Ders Aletleri Yapım Merkezi inşa edilmiş ve bu alan 2005 yılında faaliyete geçmiştir. 2014-2015 öğretim yılından itibaren Fen Lisesi olarak faaliyet gösteren okul, birikimi ve kalitesiyle eğitim ve öğretim çalışmalarına devam etmektedir.
ANKARA LİSESİ
Ankara'da tarihi bir öneme sahip olan Ankara Kız Lisesi, Kurtuluş Savaşı döneminde Türk kadınının elde ettiği zaferi sosyal hayata taşıması gereken bir zamanda Atatürk'ün talimatıyla kurulmuştur. 11 Ekim 1923 tarihinde 79 öğrenci ile eğitim ve öğretime başlayan okul, 1924'te öğrenci sayısının artmasıyla Anafartalar Lisesi'nin bulunduğu yere taşınmıştır. 1927'de öğrenci sayısı 400'e çıkmıştır.
1930 yılında inşasına başlanan, eski Namazgâh mevkiinde bulunan günümüz Ankara Lisesi binası, 1935 yılında tamamlanmıştır. 24 Haziran 1933 tarihinde okulu ziyaret eden Mustafa Kemal Atatürk, kız öğrencilere kadınlara seçme ve seçilme hakkının verileceğini burada ilk kez açıklamıştır.
Okul, tarihi bir yapı olarak tescillenmiş ve koruma altına alınmıştır. Güftesi Faruk Nafiz Çamlıbel tarafından yazılan, bestesi Kompozitör Zeki Üngör tarafından yapılan Kız Lisesi Marşı, günümüzde okul ders zili olarak kullanılmaktadır.
Ankara Kız Lisesi, 2005 yılında Anadolu lisesi statüsü kazanmıştır. Okul, 20 derslik, konferans salonu, kapalı spor salonu, kütüphane, laboratuvarlar, yemekhane, dil sınıfları, müzik odası, resim atölyesi ve eğitim müzesi gibi donanımlarla bilime, gelişmeye ve teknolojiye önem vermektedir.
GAZİ ANADOLU LİSESİ
Atatürk'ün isteği üzerine İngilizce eğitim veren bir lisenin açılması gerekliliğiyle birlikte, Ankara'da uygun bir bina bulunamadığı için Gazi Eğitim Enstitüsü binasında Gazi Lisesi'nin açılmasına karar verilmiştir. Gazi Lisesi, 1932-1933 öğretim yılında, adını Atatürk'ten alarak Gazi Eğitim Enstitüsü binası içinde eğitim ve öğretime başlamıştır.
1936 yılına kadar klasik eğitim veren okul, daha sonra 1971-1972 öğretim yılından itibaren modern matematik ve fen eğitimine geçmiştir. Okul, öğrenci sayısındaki artış nedeniyle yeni bir bina yapılması kararı alınmış ve bu doğrultuda İtfaiye Meydanı'nda bugünkü binanın yapımına başlanmıştır. 1936-1937 eğitim ve öğretim yılına yetiştirilen yeni binada faaliyetlerine devam etmiştir.
Gazi Lisesi'nin tasarımı Mimar Ernest Egli'ye aittir. Yapı, "L" biçimli bir kütleye sahiptir ve yarım bodrum üzerine birinci kısım iki katlı, ikinci kısım asma katı ile birlikte dört katlı olarak inşa edilmiştir.
Kütlenin kuzey-güney doğrultusundaki uzun kolunda derslikler bulunurken, güneydeki kısa kolunda yönetim odaları, laboratuvarlar, müzik odası, resim atölyesi, amfi ve kütüphane yer almaktadır. Alt katta ise spor salonu, servis mekânları ve depolar bulunmaktadır.
Gazi Lisesi'nde uzun yıllar öğretmenlik yapmış olan isimler arasında şair Arif Nihat Asya ve Cahit Külebi de bulunmaktadır. Okuldan mezun olan ve burada öğretmenlik yapmış olan çok sayıda bilim, sanat, siyaset ve devlet adamı da vardır.
ANKARA FEN LİSESİ
1950'li yıllar, dünyada bilim ve teknoloji alanındaki hızlı gelişmeler ve uluslararası teknoloji yarışıyla doluydu. Bu dönemde, kalifiye bilim insanlarına olan talep arttı. 1959'da, OECD'nin desteklediği "Fen Projesi", ortaöğretim okullarını etkiledi. Türkiye'de, VII. Milli Eğitim Şurası'nda alınan kararlar doğrultusunda, Milli Eğitim Bakanlığı liderliğinde bir fen lisesi açılması planlandı. Bu hedef doğrultusunda, 3 Nisan 1962'de "Fen Lisesi açılması konusu inceleme komisyonu" kuruldu.
Türkiye'nin ilk Fen Lisesi, 1963-1964 eğitim öğretim yılında öğretime başladı ve 1982'ye kadar ülkenin tek fen lisesi olarak kaldı. Ancak zamanla, ülkede diğer fen liselerinin açılmasıyla "Fen Lisesi" adı "Ankara Fen Lisesi" olarak değiştirildi. Bu, Türkiye'nin bilimsel eğitim alanındaki önemli adımlarından biriydi.
CUMHURİYET FEN LİSESİ
1944-1945 öğretim yılında, şimdiki Bahçelievler İlköğretim Okulu'nun üst katında Ankara 6. Ortaokulu adıyla üç sınıflı olarak eğitim-öğretime başlamıştır. 11 Kasım 1959'da, Bahçelievler İlkokulu bahçesinde açılan okul, orta kısmı Bahçelievler İlkokulu bahçesinde yapılan barakada hizmetini sürdürmüştür. 1962-1963 öğretim yılında karma liseye dönüştürülmüş, 1966 yılında ise bugünkü Bahçelievler Anadolu Lisesi olarak kullanılan binanın tamamlanmasıyla okulumuz kendi binasına taşınmıştır.
1969-1970 öğretim yılında "B" binasının inşaatı tamamlanarak, şimdiki Hamdullah Suphi İlköğretim Okulu bünyesinde bulunan Ortaokul kısmı da okulumuza katılmıştır. 1986 yılında başlanan pansiyon binası ise 1987-1988 öğretim yılında hizmete girmiştir. Okulumuz, 1995-1996 öğretim yılında Müfredat Laboratuvar okulları kapsamına alınmış, Bilgisayar Destekli Okul ve Yabancı Dil Ağırlıklı Lise olarak hizmet vermeye başlamıştır.
1996-1997 öğretim yılında son mezunlarını veren Ortaokul kısmı kapanmış, okulumuz lise olarak hizmetini sürdürmüştür. "A" binasının yapımına 1996 yılında başlanmış ve 1997-1998 öğretim yılının ikinci yarısında hizmete alınmıştır. 2005-2006 öğretim yılında, okulun ana binasında Bahçelievler Anadolu Lisesi eğitime başlamıştır.
Otaöğretim Genel Müdürlüğü'nün 09 Haziran 2014 tarihli yazısıyla okul, fen lisesine dönüştürülmüştür. 2013-2014 eğitim-öğretim yılında ilk öğrencilerini kabul eden okul, Ankara'nın en çok tercih edilen okullarından biri haline gelmiştir.
PURSAKLAR FEN LİSESİ
Prof. Dr. Aziz Sancar Fen Lisesi
Taban puanı: 466'dır Ankara'nın sevilen fen liseleri arasına girmeyi başarmıştır.
MEHMET EMİN RESULZADE ANADOLU LİSESİ
1993-1994 öğretim yılında Türk Milli Eğitimi, yeni bir yapılanma ve vizyonla yol alırken, Keçiören Fethiye Kemal Mumcu Anadolu Lisesi'nden ve diğer bölgelerden gelen öğrencilerle oluşan Mehmet Emin Resulzade Anadolu Lisesi, 483 öğrenci, 2 idareci ve 4 öğretmenle faaliyete geçti. Okul, henüz inşa halindeyken, yöneticiler ve gayretli veliler tarafından belirlenen ilkeler doğrultusunda hızla ilerledi ve "Eğitimde Doruk" hedefi benimsendi. "Biz bir aileyiz" sloganıyla bir araya gelen idareci, öğretmen ve veliler, kuruluş sürecini tamamladı ve Okul ve Öğrenci Koruma Derneği'ni resmi kimliğe kavuşturdu. Bu girişim, ülkede bir ilki temsil etti. Okulun adı, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin kurucusu ve fikir adamı Mehmet Emin Resulzade'den gelmektedir