İsrail ve Filistin arasında geçici olarak sağlanan 4 günlük insani ara kapsamında esir takası da yapıldı. İsrail’in 11 yıl sonra bıraktığı esirlerden biri de Bassel Ayayadah oldu. Peki kimdir Bassel Ayayadah? İşte parmaklıklar ardında unutulan ve 11 yıl sonra serbest bırakılan Bassel Ayayadah’ın acı dolu hikayesi…
İşgalci İsrail ordusu ile Hamas arasında yapılan esir takasında hüzün dolu anlar yaşandı. Kimi ailesine kavuşma anında gözyaşlarına boğuldu kimi de aradan geçen yıllar ve gördüğü işkenceler sebebiyle ailesini tanıyamadı. Onlardan biri de daha 14 yaşındayken İsrailliler tarafından hapsedilen ve 11 yıl sonra serbest bırakılan Bassel Ayayadah. İşte Bassel Ayayadah ‘ın acı dolu hikayesi…
Hamas’ın İsrailli esirlere olan insani yaklaşımı tüm dünyada takdir edlirken İsrail’in esirlere ne yaptığına bir örnek olarak Bassel Ayayadah’ın acı dolu hikayesini sizler için araştırdık…
İsrail ve Hamas arasında yapılan esir takasında İsrail hapishanesinden çıkarılan Bassel, ailesini bile tanıyamaz hâle gelmesiyle dikkatleri üzerine çekti. Peki kimdir Bassel Ayayadah?
Bassel, Batı Şeria'nın El Halil şehrinden, 14 yaşında sağlıklı bir gençti. Ailesine destek için okulu bırakıp çalışmak zorunda kaldı. Yaşı küçük olduğu için yasal olarak çalışma izni yoktu, Be'r Al Sabe'de bir iş bulmayı başardı. Çalıştığı iş yerinin sahibi bir Siyonist'ti. Yaşının üstünde bir performansla çalışmasına rağmen patronu, bazen maaşını geciktiriyor bazen de hiç para vermemek için türlü bahaneler uyduruyordu.
Bassel, birgün parasını almak için ısrar edince siyonist patronu, yasal çalışma izninin olmadığını İsrailli yetkililere bildirdi ve Bassel Ayayadah’a "muhbirlik" yaptığı iftirasını attı. 2013 yılında Bassel Ayayadah, 14 yaşındayken İsrailli polisler tarafından gözaltına alındı. 11 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Hapishanede gardiyanlar tarafından sürekli şiddete maruz kalan Bassel,
bir gün kendisine şiddet uygulayan gardiyanı itti ve elinin kırılmasına neden oldu.
5 yıl boyunca tek kişilik bir hücrede tutuldu, ailesiyle bir kez bile görüştürülmedi.
Bassel tecritteyken ağır işkencelere maruz kaldı ve beyin fonksiyonlarında ciddi bir hasar oluştu.
Kalıcı hafıza kaybı yaşayan Bassel'in, serbest bırakıldığında ailesini bile tanıyamadı. Onunla konuşmak isteyenlerin onu döveceğini sandığı için başını elleriyle saklamaya çalıştı.
6 yıl tek başına kaldığı hücrede elleri ve ayakları kelepçeli olduğu için de yürüme yeteneğini kaybetmiş.
Serbest bırakıldıktan sonra hâlâ ayaklarında pranga varmış gibi minik adımlarla yürüdüğü görüldü. Ailesinin söylediğine göre neredeyse hiç konuşmuyor, konuştuğunda ise ne dediği anlaşılmıyor.
Bassel Ayayadah Ramallah şehrinde bir psikiyatri ve akıl hastanesine götürüldü ve hafızasını geri kazanması, normal davranışlarını geliştirebilmesi için tedavi görüyor.