Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), depolama yatırımları ve lisanssız elektrik üretimine yönelik yatırımcılara karşı sorumluluğunu yerine getirmediği gerekçesiyle Akedaş Elektrik Dağıtım Şirketi'ne (AKEDAŞ) 173 milyon lira, Uludağ Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi'ne (UEDAŞ) de 18 milyon lira idari para cezası uyguladı.
EPDK'dan yapılan açıklamaya göre, iki elektrik dağıtım şirketine toplam 191 milyon liralık para cezası kesildi.
"DAĞITIM HATTI KAPASİTESİ UYGUN DEĞİL"
Açıklamada, depolamalı elektrik üretim tesisi kurmak amacıyla önlisans başvurusu alınmasına ilişkin süreçte AKEDAŞ'ın depolamalı önlisans başvuruları için dağıtım hattı kapasitesinin uygun olmaması gerekçesiyle olumsuz görüş oluşturmasına rağmen eşzamanlı olarak lisanssız projeler için kapasite tahsisi yaptığı kaydedildi. AKEDAŞ tarafından yapılan bu işlem için, şirkete 173 milyon lira idari para cezası yaptırımı uygulandığı bildirildi.
KİMİNE OLUMLU KİMİNE OLUMSUZ BAĞLANTI GÖRÜŞÜ VERİLMİŞ
Açıklamada, UEDAŞ'ın da başvurular hakkında bağlantı görüşleri oluştururken trafo merkezlerinde kapasite olmasına rağmen daha önce bildirilen başvurulara olumsuz, daha sonra bildirilenlere olumlu bağlantı görüşü oluşturduğunun belirlendiği dile getirildi. UEDAŞ tarafından yapılan mevzuata aykırı bu işlem için şirkete, Elektrik Piyasası Kanunu'nun 16. maddesi uyarınca 18 milyon lira idari para cezası yaptırımı uygulandı.
BAŞKAN YILMAZ: DİKKATLE TAKİP EDİYORUZ
EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, yaptığı açıklamada. bu cezanın dağıtım şirketleri için önemli bir ders niteliği taşıması gerektiğini söyledi. Türkiye'nin enerjisini yükseltecek, özellikle de yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak Türkiye'nin gücüne güç katacak her yatırımın hayata geçirilmesini dikkatle takip ettiklerini dile getiren Yılmaz, "Kimsenin yatırımcıyı yanıltmaya, oyalamaya daha da önemlisi Türkiye’nin enerjideki yükselişini akamete uğratmaya hakkı yok. Bu süreçte sorumluluğunu yerine getirmeyen, düzenlemelerimize aykırı davranan, yatırımcının önünü açmayan, hak kaybına sebep olan dağıtım şirketleri bedelini ağır öder. Ben bu cezanın ilk ve son olacağını umuyorum" dedi.
DEPOLAMALI RES VE GES'LERE DEV YATIRIM
Açıklamada ayrıca depolamalı Rüzgar Enerjisi Santrali ve Güneş Enerjisi Santrali yatırımları hakkında bilgi verildi.
Depolamalı elektrik üretim tesisi kurulması amacıyla yapılan başvurulardan 30 bin 688 megavat gücündeki 613 projeye önlisans verildiği belirtilirken, bunların 16 bin 704 megavat gücündeki 236'sını RES projesi, 13 bin 984 megavat gücündeki 377'sini ise GES projesinin oluşturduğu ifade edildi. Açıklamada, bu önlisansların karşılığı olarak sahada 40 milyar dolar düzeyinde yatırım yapılması beklendiği vurgulandı.