Kayseri'de, iki akrep yedikten sonra fenalaşan 56 yaşındaki B.Y., hastaneye kaldırıldı ancak kurtarılamadı. Bu talihsiz olayın ardından akrep tüketimiyle ilgili sağlık araştırmaları başlatıldı.Peki, akrep eti yenir mi? Akrep yemek caiz mi?
AKREP ETİ YENİR Mİ?
Akrep, Arachnida sınıfına ait zehirli bir eklembacaklıdır. Genel olarak sıcak ve nemli iklimlerde bulunan bu canlılar, sert kitin tabakasıyla kaplı vücutları ve karakteristik kıvrık kuyruklarıyla dikkat çeker. Kuyruklarının ucunda yer alan zehirli iğneleri, akrepleri etkileyici ve tehlikeli yırtıcılar yapar. Vücut yapıları başlıgöğüs ve karın olmak üzere iki ana bölümden oluşur ve bu yapı onları dorso-ventral olarak basık gösterir.
Akrep tüketimi, özellikle Uzak Doğu mutfaklarında görülen bir gelenektir. Çoğunlukla kızartılarak hazırlanan akrepler, bu bölgelerde hem sokak yiyeceği olarak popülerdir hem de çeşitli yemeklerde kullanılır.
AKREP ETİ YEMEK CAİZ Mİ?
Kur'an'da belirtilen hükümlere göre, Müslümanlar için beslenme üzerine bazı kesin yasaklar bulunmaktadır. Bu yasaklar, helal ve haram kavramları çerçevesinde insanların tüketimine sunulan gıdaların uygunluğunu belirler. Kur'an'da “Allah, size ancak leş, kan, domuz eti ve Allah’tan başkası adına kesileni haram kıldı.” (el-Bakara, 2/173); “Ölmüş hayvan, kan, domuz eti, Allah’tan başkası adına boğazlanan; (henüz canı çıkmamış iken) kestikleriniz hariç olmak üzere boğulmuş, darbe sonucu ölmüş, yüksekten düşerek ölmüş, boynuzlanarak ölmüş ve yırtıcı hayvan tarafından parçalanmış hayvanlar ile (tazim amacı ile) dikili taşlar üzerinde boğazlanan hayvanlar size haram kılındı.” (el-Mâide, 5/3). demektedir.
Ayrıca, İslam alimlerinin çoğunluğu, kurt, aslan, kaplan gibi köpek dişleriyle avlanan hayvanlar ile doğan, şahin, kartal gibi pençesiyle avlanan hayvanların tüketilmesini de caiz görmemektedir. Sinek, örümcek, akrep gibi haşerat da yine genel olarak yenilmesi uygun görülmeyen canlılardır.