Son dönemde mutfaklarda artan popülerliğiyle dikkat çeken ördek eti, birçok kişi tarafından denemeye değer mi sorusunu beraberinde getiriyor.Peki, Ördek eti helal mi, ördek eti haram mı, yenir mi?
ÖRDEK ETİ HELAL Mİ? ÖRDEK ETİ YENİR Mİ?
slam fıkhında, etlerinin yenmesi konusunda helâl veya haram olarak nitelendirilen hayvanlar belirli kriterlere tabidir. İslam hukukçularının büyük çoğunluğu, helâl sayılan hayvanları ve helâl etin elde edilmesi için gereken şartları detaylı bir şekilde belirtmiştir.
Helâl Sayılan Hayvanlar:
a) Evcil Hayvanlar: Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi gibi evcil hayvanların etleri genellikle helâl kabul edilir.
b) Yabani Hayvanlar: Geyik, ceylan, dağ keçisi, yabanî sığır, zebra gibi av hayvanları da helâl sayılır.
c) Kuşlar: Güvercin, serçe, bıldırcın, sığırcık, balıkçıl gibi kuşların etleri de helâl kabul edilir. Bazıları Kur'ân'da özellikle belirtilmiş, diğerleri ise genel olarak "iyi ve temiz şeyler" olarak ifade edilmiştir (el-Mâide, 5/1; el-Hac, 22/28, 30).
Haram Sayılan Hayvanlar:
a) Domuz: Kur'ân'da domuzun eti açıkça haram kılınmıştır (el-Mâide, 5/3). İslam âlimleri, domuzun her türlü tüketiminin yasak olduğunda birleşmişlerdir.
b) Allah'tan Başkası Adına Kesilen Hayvanlar: "Üzerine Allah'ın adı anılmayan hayvanların etlerini yemeyin." (el-En'âm, 6/121) ilkesi gereği, Allah'tan başkası adına kesilen hayvanların etleri de haramdır.
c) Dini Usullere Uygun Olarak Kesilmemiş veya Kendiliğinden Ölmüş Hayvanlar: "Allah'tan başkası adına boğazlanan" hayvanlar, kendiliğinden ölmüş hayvanlar ve yüksekten düşerek ölen hayvanlar gibi etler haram kabul edilir (el-Mâide, 5/3).
Bu kapsam dışında kalan, kurt, aslan, kaplan gibi köpek dişleriyle avlanan hayvanlar ile doğan, şahin, kartal gibi pençesiyle avlanan hayvanların eti, İslam âlimleri arasında genel olarak caiz görülmemiştir.