Uzan, konuşmasında derneğin kuruluş sürecini şu sözlerle anlattı:
“Bu bir iyilik hareketiydi, 1999 depremiyle bireysel olarak başladı. Sonrasında ben bu çalışmaları resmi bir yapıya dönüştürerek SarAkay Arama Kurtarma Acil Yardım Derneği'ni kurdum. Uluslararası bir boyut da kazandı ve adımız 'Search and Rescue Akay' yani SarAkay oldu. 1999 depremlerinden bugüne, özellikle Kahramanmaraş merkezli depremler başta olmak üzere tüm büyük afetlerde aktif olarak görev aldık.”
“11 ili etkileyen depremde sahadaydık”
Şimdiye kadar pek çok bölgede arama kurtarma faaliyeti yürüttüklerini belirten Murat Uzan, Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremler sonrası bölgeye hızla intikal ettiklerini ifade etti:
“Kahramanmaraş depremlerinde büyük bir çıkartma yaptık. 3.500’ün üzerinde kişi ve 680’den fazla araçla bölgedeydik. Arama kurtarma ve yardım faaliyetlerinde yer aldık. Hâlâ o bölgelerde çalışmalarımız devam ediyor. Bu tamamen hayır işi, herhangi bir maddi beklentimiz yok.”
İstanbul’da bir eğitim alanları bulunduğunu aktaran Uzan, “Şırnak, Hakkari, Bingöl, Van, Isparta ve Tekirdağ’a kadar birçok ilde teşkilatımız var. Ayrıca Amerika, Fransa, Almanya, Ukrayna gibi ülkelerde de teşkilatlanma çalışmalarımız sürüyor. Sınır tanımıyoruz.” dedi.
"Gönüllü olmak çok kolay"
SarAkay ’a gönüllü olmak isteyenlere de bilgi veren Uzan, “Derneğimizin web sitesine giren herkes, ‘kaydol’ tuşuna bastığında gönüllü oluyor. Herkes kendi kullanıcı adı ve şifresiyle sisteme giriş yaparak faaliyetlerini güncelleyebiliyor. Örneğin bir spor dalına başladıysa bunu ekleyebiliyor. Tamamen kişinin kendini yönettiği, onayladığı bir sistem. Bu anlamda dünyada bir ilk. Kişi kendini onaylıyor. Sadece basit bir form doldurulması yeterli. Cep telefonu olan herkes rahatça başvuru yapabiliyor.” diye konuştu.
Dünyanın ilk çocuk arama kurtarma timi oluşturuldu
Uzan, “Eğitim çocuktan başlar” anlayışıyla dünyanın ilk çocuk arama kurtarma timini kurduklarını vurgulayarak şunları söyledi:
“İlkokul 2. ve 3. sınıf öğrencilerinden oluşan 150’nin üzerinde çocuğumuz bu timde yer alıyor. Onlarla birlikte tatbikatlar yapıyoruz. Valilikler, kaymakamlıklar, emniyet müdürlükleri, AFAD ve diğer STK’lar bu çalışmalara destek veriyor. Pilot bölge şu anda İstanbul. Yakında anaokulu düzeyine kadar ineceğiz. İkinci pilot bölge olarak ise Mardin’i belirledik.”
'Enkazın altında kaldınız, ne yapmalısınız?’ sorusuyla başlıyoruz
Eğitim çalışmalarına dair bilgi veren Uzan, şunları kaydetti:
“İlkokuldan üniversiteye kadar, gönüllü olan herkese eğitim veriyoruz. Bu eğitimler 'SarAkay öğretisi' adıyla ayrı bir modele dönüştü. Bizim amacımız AFAD’ın eğitimlerini tekrar etmek değil. AFAD kendi programlarını zaten uyguluyor. Biz ise farklıyız: ‘Enkazın altında kaldınız, ne yapmalısınız?’ sorusuyla başlıyoruz. Yani bireyin kendi kendini nasıl kurtarabileceğini öğretiyoruz.”
Uzan ayrıca, “Çöp kapan tekniği yerine cenin pozisyonunu öğretiyoruz. Televizyon izlerken deprem olursa nasıl davranılmalı gibi senaryolarla eğitimlerimizi destekliyoruz. Canlı yayınlarımız ve videolarımızla da bu bilgileri halka ulaştırıyoruz. Öğretimiz bu şekilde ilerliyor.” şeklinde konuştu.