Söz konusu uzay aracı, 1972 yılında Sovyetler Birliği tarafından Venüs'e gönderilmek üzere fırlatılmıştı. "Kosmos 482", Güneş Sistemi'nin en zorlu atmosferlerinden biri olan Venüs'e ulaşacak şekilde tasarlanmıştı. Ancak fırlatma sırasında roket sistemindeki ateşleme arızası nedeniyle araç, Dünya yörüngesinden ayrılamadı ve kontrolsüz şekilde yörüngede kalmaya devam etti.
NEDEN TEHLİKE OLUŞTURUYOR?
Kapsülün en büyük risklerinden biri, Venüs atmosferine girişe dayanıklı olacak şekilde üretilmiş olması. Bu da onun Dünya atmosferine girdiğinde diğer uzay çöpleri gibi tamamen yanma ihtimalini azaltıyor. Uzmanlara göre, 500 kilogram ağırlığındaki kapsülün parçalanmadan yeryüzüne ulaşma ihtimali bulunuyor.
TÜRKİYE'YE DE DÜŞEBİLİR
Uzay aracının, Kuzey 52 ile Güney 52. enlemler arasında bir noktaya düşmesi bekleniyor. Bu geniş coğrafi alanın içerisinde Türkiye de yer alıyor. Ancak bilim insanları, kapsülün Türkiye'ye düşme ihtimalinin oldukça düşük olduğunu özellikle vurguluyor. Kapsülün nereye düşeceği tam olarak belirlenemese de olasılıklar dahilinde değerlendirme yapılıyor.
NE ZAMAN GERÇEKLEŞECEK?
Bilimsel hesaplamalara göre "Kosmos 482"nin, 10 Mayıs 2025 tarihine yakın bir zamanda atmosfere giriş yapması öngörülüyor. Ancak tam zaman ve konum, Dünya’nın atmosferik koşulları ve uzay aracının hareketi nedeniyle net olarak belirlenemiyor.
UZAY ÇÖPÜ SORUNU BÜYÜYOR
NASA verilerine göre, uzay yörüngesinde 10 santimetreden büyük yaklaşık 25 bin parça uzay çöpü bulunuyor. Bunların bazıları 100 yıla kadar yörüngede kalabiliyor. "Kosmos 482" gibi kontrolsüz uzay araçları, yalnızca Dünya'ya düşme riskiyle değil, aynı zamanda diğer uzay görevlerini tehdit etme potansiyeliyle de dikkat çekiyor. Uzmanlar, bu tür çöplerin uzay teknolojileri açısından ciddi bir güvenlik riski taşıdığını ifade ediyor.