2025 Eurovision Şarkı Yarışması, İsviçre’nin Basel kentinde gerilimli bir atmosferde gerçekleşti. 69. kez düzenlenen yarışmanın finalinde Avusturya birinci olurken, İsrail’in yarışmaya katılması ve performansı sırasında yaşanan protestolar geceye damgasını vurdu.

Final gecesi, 26 ülkenin sahne aldığı büyük bir organizasyona sahne olurken, sahneye 4. sırada çıkan İsrail temsilcisi Yuval Raphael şarkısını seslendirdiği sırada salonda yoğun yuhalama sesleri duyuldu. Çok sayıda izleyici Filistin bayrakları açarak protesto gösterisinde bulundu.

EBU Alkış Sesi Yayınladı, Sosyal Medya Gerçekleri Gösterdi

Avrupa Yayın Birliği (EBU) ise canlı yayın sırasında protesto seslerini bastırmak için alkış sesleri yayımladı. Bu sansür girişimi kısa sürede sosyal medyada gündem oldu. Pek çok kullanıcı, “İsrail şarkı söylerken gerçekte olanlar” notuyla yuhalama seslerini ve açılan Filistin bayraklarını paylaşarak tepkilerini dile getirdi.

İsviçre Yayın Kurumu SRG SSR ise protestoların boyutuna dair detaylı bilgiler verdi. Raphael’in performansının ardından iki kişinin bariyerleri aşarak sahneye ulaşmaya çalıştığı, güvenlik görevlilerinin müdahalesiyle olayın büyümeden kontrol altına alındığı bildirildi. Eylemcilerden birinin sahneye boya attığı, her iki protestocunun da gözaltına alındığı aktarıldı.

Kazanan Avusturya Oldu

Yarışmanın kazananı ise jüri ve seyirci oylarının toplamıyla belirlendi. Avusturya’yı temsil eden JJ, “Wasted Love” adlı şarkısıyla 436 puan alarak birinciliğe ulaştı. İsrail 357 puanla ikinci sırada yer alırken, Estonya 356 puanla üçüncülüğü elde etti.

Finalde sahneye çıkan ülkeler arasında Norveç, Lüksemburg, Estonya, Litvanya, İspanya, Ukrayna, Birleşik Krallık, Avusturya, İzlanda, Letonya, Hollanda, Finlandiya, İtalya, Polonya, Almanya, Yunanistan, Ermenistan, İsviçre, Malta, Portekiz, Danimarka, İsveç, Fransa, San Marino ve Arnavutluk da yer aldı.

İspanya’dan Gazze Mesajı

İspanya devlet televizyonu RTVE ise geceye anlamlı bir mesajla katıldı. Yayın sırasında hem İspanyolca hem İngilizce olarak “İnsan hakları söz konusu olduğunda, sessizlik bir seçenek değildir. Filistin için barış ve adalet” ifadeleri paylaşıldı. Bu mesaj izleyiciler ve sosyal medya kullanıcıları tarafından takdirle karşılandı.

Final Öncesi Gösteriler ve Boykot Çağrısı

Final öncesinde de Basel’de tansiyon yüksekti. Şehir merkezindeki Barfüsserplatz Meydanı’nda toplanan binlerce kişi, İsrail’in Gazze'de gerçekleştirdiği saldırıları ve yarışmaya katılmasını protesto etti. Protestocular, Avrupa Yayın Birliği’ne (EBU) seslenerek, İsrail'in yarışmalardan ihraç edilmesini talep etti. Eylemciler, Eurovision’un tarafsızlık ilkesini ihlal ettiğini savunarak boykot çağrısı yaptı.

EBU’ya Çifte Standart Eleştirisi

Yarışmanın organizatörü olan EBU, protestoların odağındaki bir diğer aktör oldu. Kurum, 2022 yılında Ukrayna’daki savaş nedeniyle Rusya’nın yarışmalardan men edilmesine karar vermişti. Ancak aynı adımın İsrail için atılmaması kamuoyunda “çifte standart” ve “ikiyüzlülük” eleştirilerine yol açtı.

Bu eleştiriler, yalnızca sosyal medya kullanıcılarıyla sınırlı kalmadı. Avrupa’daki birçok medya kuruluşu ve insan hakları aktivistleri, EBU’yu tutarsız tutum sergilemekle suçladı.

Kahkaha ve eleştiri aynı perdede: 40 yıl önce 40 yıl sonra Kahkaha ve eleştiri aynı perdede: 40 yıl önce 40 yıl sonra

Önceki Günlerde de Protestolar Vardı

Basel’de 13 Mayıs ve 15 Mayıs’ta yapılan yarı final performansları da benzer protestolara sahne olmuştu. 11 Mayıs’ta Basel Belediye Binası önünde düzenlenen açılış töreni de Filistin yanlısı gösterilerle gölgelenmişti.

Törene gelen yüzlerce kişi ellerinde Filistin bayraklarıyla sloganlar atmış, bazı sanatçılar ise sessiz destek mesajları vermişti.

Kaynak: Haber Merkezi