Grok skandalı sürerken X’te büyük deprem: CEO görevden çekildi!
Grok skandalı sürerken X’te büyük deprem: CEO görevden çekildi!
İçeriği Görüntüle

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AK Parti grup toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Tunç’a, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, CHP'nin “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yargılamalar TRT'den canlı yayınlansın” çağrısına verdiği destek soruldu.

Tunç, açıklamasında yargı süreçlerinin şeffaflığına dair kamuoyunda artan beklentilere dikkat çekerken, yasal altyapının önemini vurguladı:

“Görüş birliği olursa, mevzuat değişirse TBMM'nin takdirindedir.”

“Sayın Bahçeli'nin Hassasiyeti Kamuoyunun Aydınlanmasıdır”

Tunç, Bahçeli’nin bu konudaki yaklaşımını da şöyle değerlendirdi:

“Sayın Bahçeli'nin hassasiyeti; kamuoyunun ak koyunu kara koyunu görmesi yönünde. Bu kişilerin hangi suçları işlediğini veya işlemediğini kamuoyunun gözleriyle izlemesi noktasında.”

CHP'nin çağrısı sonrası MHP lideri Bahçeli, “TRT canlı yayınlasın da herkes gerçeği görsün” diyerek destek vermişti. Tartışma kamuoyunda geniş yankı bulmuş, yargılamaların kamuya açık şekilde yürütülmesi konusunda yeni bir tartışma başlatmıştı.

Bu Çok Önemli Güzel Bir Düşünce

Tunç konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Özellikle bizim dönemimizde soruşturmaya yer olmadığına dair karar verebilme imkanını biz mevzuatımıza ekledik.

Dolayısıyla kuvvetli suç şüphesini gösteren somut delillerin varlığı halinde tutuklama gerçekleştirilebiliyor.

Tabii bunlar yargı kararıyla gerçekleştirilen hususlar. Tabii hem soruşturmaların, hızlı bir şekilde sonuçlanması, hem de yargılama süreçlerinin daha etkin ve hızlı bir şekilde tamamlanmasıyla ilgili hepimiz görüş birliği içerisindeyiz.

Bu konuda Cumhuriyet Başsavcılıklarımız hızlı bir şekilde çalışmalarını sürdürüyorlar ve eğer iddianameler düzenlenecekse bu konuda da gerekli hassasiyet gerçekleşiyor ve yargılama süreçlerinin uzamadan, kamuoyundaki endişeleri de ortadan kaldıracak, hususları, bir an önce hayata geçirmek... Sayın, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli'nin dünkü grup konuşmasında ifade ettiği hususlar çok önemli konular.

Özellikle süreçlerin daha hızlı yürütülmesi, yargının ve savcılarımızın, hakimlerimizin bu konuda daha hassas davranarak daha çabuk sonuca ulaşması bakımından hepimiz aynı düşüncedeyiz.

Tabii duruşmaların canlı olarak yayınlanmasıyla ilgili olarak Ceza Muhakemesi Kanunumuza göre yürütülüyor soruşturma ve kovuşturmalar.

Ceza Muhakemesi Kanunumuzun 182. maddesine göre duruşmalar açıktır, alenidir, herkese açıktır. Tutanak tutulur, gerekirse sanık ve tanıklar, bilirkişiler sesli görüntülü sistemlerle bağlantı yapılarak dinlenebilir.

Burada tabii duruşmanın canlı yayınlanabilmesiyle ilgili olarak 183. maddesi, fotoğraf çekme ve canlı yayınlama noktasında kanunumuzda, bu konuda bir engel söz konusu. Eğer bu konuda bir görüş birliği olursa, bu mevzuat değişikliği sağlanabilirse Meclis'in takdirindedir bu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi duruşmaların, aleniliği kapsamında canlı yayınlamayı, uygun görürse bu konu tabii tamamen Meclis'in takdirinde. Ama Ceza Muhakemesi Kanunumuzun 183. maddesi, duruşmalarda fotoğraf dahi çekilemeyeceğine amirdir.

Ama burada Sayın Bahçeli'nin hassasiyeti şu: Kamuoyu tüm çıplaklığıyla her şeyi görsün. Akkoyun, karakoyun görünsün. Delillerin ne olduğunu görsün, suçlamaların ne olduğunu görsün ve bu kişilerin hangi suçları işlediğini ya da işlemediğini kamuoyu tüm şeffaflığıyla görsün.

Bu çok önemli, güzel bir düşünce. Burada özellikle canlı yayınlama ile ilgili olarak Ceza Muhakemesi Kanunumuzun 183. maddesinde bir değişiklik söz konusu olabilirse bu mümkün olabilir."

Kaynak: Haber Merkezi