Son günlerde “akıl hastanesine neden tımarhane deniyor” konusu sıklıkla merak edilip araştırılıyor? Peki, akıl hastanesine neden tımarhane deniyor? Akıl hastanesi ile tımarhane arasında ne fark var? İşte, konu ile ilgili merak edilen ayrıntılar…

Ruh ve sinir hastalıkları hastanesi (Akıl hastanesi) nedir?

Ruh ve sinir hastalıkları hastanesi ya da akıl hastanesi, ruhsal veya akıl rahatsızlıkları olan insanların tedavisi için açılan hastanelerdir. Kimi hastaneler kısa süreli tedavi hizmeti sunarken kimileri psikiyatrik rahatsızlıkların sürekli izlenmesine olanak sağlayan araçlarla donatılmıştır. Hastaların kabulü gerekli onay alındıktan sonra gerçekleştirilmekte olup kendilerine ya da çevreye zarar verme potansiyeli taşıyan vakalarda ise bu koşul aranmamaktadır.

Akıl Hastanesine neden tımarhane deniyor?

"Tımarhane" kelimesinin kökeni Arapça "tımar" kelimesinden gelmektedir. "Tımar", bir şeyi onarmak veya iyileştirmek anlamına gelmektedir. Akıl hastanelerine "tımarhane" denmesinin sebebi, bu kurumların geçmişte akıl hastalarının tedavi edildiği bir yer olmaktan çok, onları toplumdan izole etmek için kullanılan bir yer olmasıdır.
Bu nedenle, "tımarhane" kelimesi, akıl hastalarının tedavi edildiği bir yer olarak tanımlanıyor.

Muhabir: Haber Bülteni