Avrupa Birliği ile ortak finanse edilen ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Ulaştırma Sektörel Operasyonel Programı (USOP) kapsamında yürütülen proje, Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirildi.

Etkinliğe katılan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, konuşmasında ulaşımın yalnızca taşıma faaliyeti değil, aynı zamanda bir yaşam kalitesi unsuru olduğunu belirterek, “Ankara’nın ulaşım geleceğini halkımızla birlikte, bilimsel veriler ışığında ve çevreye duyarlı ilkelerle planlamaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Denizbank çöktü mü son dakika? Ne zaman açılacak? Uygulaması çöktü mü 2025
Denizbank çöktü mü son dakika? Ne zaman açılacak? Uygulaması çöktü mü 2025
İçeriği Görüntüle

Ekran Görüntüsü 2025 07 09 234438

"BİLİMDEN UZAK PLANLAR ANKARA'YI ZORA SOKTU"

Konuşmasında geçmişte yapılan imar planlarının bugünkü altyapı ve ulaşım sorunlarının temelinde yer aldığını vurgulayan Yavaş, rant odaklı yaklaşımların Ankara’da plansız büyümeye neden olduğunu söyledi. Özellikle Beytepe ve Ovacık bölgelerindeki gelişmelerin şehir planlamasında yapılan hataların çarpıcı örnekleri olduğunu dile getirdi. Yavaş, bu durumu şöyle özetledi:

“Eğer daha önceden yapılmış imar planlarını değiştirip ranta dayalı yeni planlar yaparsanız, bununla karşılaşırız. Bu, sadece Beytepe değil; Ovacık, İncek, Çayyolu, Yaşamkent gibi birçok bölge için geçerli.”

Ekran Görüntüsü 2025 07 09 234430

"İMAR PLANLARININ İPTALİ MİLYARLARCA LİRAYA MAL OLUYOR"

Başkan Yavaş, iptal edilen bazı imar planlarının Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne milyarlarca liralık tazminat yükü getirdiğini belirterek, bu tür iptallerin yalnızca yerel yönetim değil, gelecekteki yöneticiler açısından da ciddi sorunlar doğurduğunu ifade ederek “Sadece bir imar planının iptal edilmesi bize en az 1 milyar liraya mal oluyor.” dedi. Bu bağlamda Yavaş, şehir planlamasının kamu kurumları, üniversiteler ve ilgili tüm paydaşlarla birlikte, bilimsel temellere dayalı şekilde yapılması gerektiğini vurguladı.

Ekran Görüntüsü 2025 07 09 234415

ULAŞIMDA ÇEVRECİ, KAPSAYICI VE EKONOMİK HEDEFLER

Yavaş, SKUP kapsamında hazırlanan stratejilerin sadece ulaşımla sınırlı kalmadığını, çevresel ve toplumsal etkilere de odaklandığını belirtti. Proje ile;

  • Motorlu taşıt kullanımının azaltılması,
  • Karbon salımının düşürülmesi,
  • Yaya öncelikli alanlar ve bisiklet yollarının artırılması,
  • Toplu taşımada erişilebilirlik ve
  • Yakıt tasarrufu ve zaman verimliliği gibi hedeflere odaklanıldığı açıklandı.

Ekran Görüntüsü 2025 07 09 234405

"ULAŞIMI BİLİMLE VE KATILIMLA İNŞA EDECEĞİZ"

Projenin tüm aşamalarında kurumlar arası iş birliğine dikkat çeken Yavaş, projede emeği geçen tüm paydaşlara teşekkür etti:

“EGO Genel Müdürlüğü’nün nihai faydalanıcı pozisyonunda yer aldığı bu proje, kurumlar arası güçlü iş birliğinin ve ortak vizyonun bir ürünüdür.”

Yavaş, ulaşım ana planı için yapılan çalışmaların, SMART Ankara Projesi’nden elde edilen veriler doğrultusunda şekilleneceğini belirterek, “Bu etkinlik bizim için bir son değil, daha yaşanabilir ve dirençli bir Ankara için yeni bir başlangıçtır” dedi.

Ekran Görüntüsü 2025 07 09 234449

"ANKARA'NIN TRAFİK SORUNU PLANSIZLIKLA İLGİLİ"

Başkan Yavaş, Ankara’nın trafik yükünün sadece araç sayısındaki artıştan değil, plansız şehirleşmeden kaynaklandığını söyledi.

“Son iki yılda Ankara trafiğine 500 bin araç girdi. Ancak su hatları, yollar, kanalizasyon sistemleri değişmedi. Bu durumda trafik sorununun çözülmesi mümkün değil.”

Yavaş, sözlerini şu cümleyle tamamladı:

“İşimizi zorlaştıran bu tabloya rağmen, bilimsel çalışmalardan yararlanarak ulaşım projelerini geliştireceğiz ve gelecek kuşaklara planlı bir Ankara bırakmaya çalışacağız.”

Kaynak: Haber Merkezi