2025 Yılı Genel Tarım Sayımı Başladı: Tarımın Fotoğrafı Çekiliyor
TÜİK ve Tarım ve Orman Bakanlığı Ortaklığıyla Sayım Süreci Resmen Başladı
2025 Yılı Genel Tarım Sayımı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) iş birliğinde tüm Türkiye’de olduğu gibi Ankara’da da resmen başladı. Sayım süreciyle birlikte, tarım sektörünün mevcut durumu belirlenerek geleceğe yönelik tarım politikalarının veri temelli şekillendirilmesi amaçlanıyor.
Eğitim Programına Üst Düzey Katılım Gerçekleşti
Sayım sürecine yönelik ilk eğitim programı, Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Abdulkadir Karabulut, TÜİK Ankara Bölge Müdürü İlhan Tarlacı ve Ankara İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Dallı’nın katılımıyla gerçekleştirildi. Eğitime, ilçe tarım ve orman müdürleri, sahada veri toplayacak kamu personeli ve proje bazlı kısmi süreli personel katıldı.
Eğitimde katılımcılara, Genel Tarım Sayımı'nın amacı, yasal dayanağı, kapsamı, kullanılacak anket formları, veri toplama yöntemleri ve uygulama sürecinde dikkat edilmesi gereken teknik detaylar aktarıldı.
Sayımın Yasal Dayanağı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile Belirlendi
2025/7 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi, 10 Mayıs 2025 tarihli ve 32896 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak Genel Tarım Sayımı'na yasal zemin kazandırdı. Bu genelge ile birlikte sayım, resmi devlet politikası haline geldi.
Sayım ile; Türkiye’deki tarımsal işletmelerin yapısı, Üretim desenleri, Hayvansal ve bitkisel üretim kapasiteleri, Arazi büyüklükleri gibi konularda saha temelli güncel veriler toplanacak.
Ahmet Dallı: “Doğru Veri, Güçlü Tarım Politikası Demektir”
Programın açılış konuşmasını yapan Ankara İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Dallı, sayımın önemine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
“Genel Tarım Sayımı, Türkiye’nin tarımsal envanterini güncellemek ve geleceğe yönelik stratejileri veri temelli olarak şekillendirmek açısından büyük bir adımdır. Bu eğitim ise, sürecin en önemli aşaması olan veri toplama çalışmalarının hatasız yürütülmesi için temel hazırlığı oluşturuyor.”