Ayşe Nur Zarakolu kimidir? Ayşe Nur Zarakolu nereli? Ayşe Nur Zarakolu kaç yaşında? Ayşe Nur Zarakolu mesleği nedir?
Yazar Ayşe Nur Zarakolu’nun hayatı merak edilip sorgulanıyor. Peki, Ayşe Nur Zarakolu kimdir? İşte Ayşe Nur Zarakolu hakkında detaylar…

Ayşe Nur Zarakolu kimidir?

Ayşe Nur Zarakolu 1946 yılında Antakya'da doğdu.

İstanbul Hukuk Fakültesi'nde hukuk eğitimini yarıda bırakarak Edebiyat Fakültesi 'nin Sosyoloji bölümünü tercih etti.
Öğrencilik yıllarından itibaren siyasetin içinde aktif olarak yer aldı.

Türkiye İşçi Partisi gençlik kollarında ve Yol-İş sendikasında çalıştı.

Dev-Genç örgütlenmesinin öncülü olan Fikir Kulüpleri Federasyonu’nun kurulmasında görev aldı.

1968-1969 yıllarında Varlık Yayınları'nda çalıştı. 1970-1977 yılları arasında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Enstitüsü Kütüphanesini yönetti.

1975 yılında Devrimler ve Karşı Devrimler Ansiklopedisi'nin birçok maddesini kaleme aldı. Eşi Ragıp Zarakolu ile birlikte 1977'de Belge Yayınları'nın kurdu.

1979 yılı sonunda yayımlanmaya başlayan Demokrat gazetesinde Türkiye işçi sınıfı tarihine ilişkin sözlü tarih çalışmasını yayınladı. Türkiye Sorunları ve Yeni Ülke dergilerinde yazıları yayınlandı.

1981'de en büyük hissedarının Ankara’da tutuklanmasından sonra Cemmay Kitap Dağıtım Şirketi'ni yönetimini üstlendi. 1988'e kadar şirketi yönetti.

Mete Tunçay’ın, 1982'de Belge Yayınları tarafından yayımlanan, Türkiye Komünist Partisi'nin tarihini anlatan "Eski Sol Üzerine Yeni Bilgiler" adlı kitabı yasaklandı. Kitabın yayımcısı olan Ayşe Nur Zarakolu, kitapların hepsini teslim etmediği için 1982'de askeri rejim tarafından; muhalif kitapların dağıtımını yaptığı için 1984'te sivil rejim tarafından tutuklandı. Yargılamalar beraat ve takipsizlikle bitti.

1990-1997 yılları arasında hakkında açılan dava sayısı otuzu geçti. Fransız bir yazarın Ermeni Kırımı üzerine olan yazılarını yayımladığı için 1993 yılında iki yıl hapis cezasına çarptırıldı.

1994 ve 1996 yıllarında iki kez beşer ay hapis yattı ve siyasi hakları kaldırıldı. Siyasi hakları kaldırılmadan önce Demokrasi Partisi (DEP) ve Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) Parti meclislerinde görev yaptı.

Hakkında açılan son davalar, düşünce özgürlüğü kampanyaları sonucunda donduruldu. Vahakn Dadrian’ın "Ulusal ve Uluslararası Hukuk Açısından Soykırım" adlı kitabından dolayı açılan dava ise 1997 yılında yapılan güçlü savunmalar sonucu beraatle sonuçlandı.

Yunanistan'daki Abdi İpekçi Komitesi tarafından 1999'da Türk-Yunan Barış ve Dostluk Ödülü'ne layık görüldü.

28 Ocak 2002'de kanser nedeniyle İstanbul'da öldü.

Muhabir: Haber Bülteni