Bakan Fidan’ın katılacağı toplantı, ASEAN 58. Dışişleri Bakanları Toplantısı kapsamında gerçekleştirilecek. Türkiye’yi temsilen katılacağı üçlü toplantıda, dönem başkanı Malezya Dışişleri Bakanı Mohamad Hasan ve ASEAN Genel Sekreteri Kao Kim Hourn da yer alacak.

Türkiye’nin toplantıya katılımı, 2024’te Laos’un başkenti Viyentiyan’da düzenlenen 57. Bakanlar Toplantısı sonrası bölgeyle kurulan siyasi diyaloğun sürekliliğini göstermesi açısından da dikkat çekiyor.

BÖLGESEL İŞ BİRLİĞİNE VURGU

Diplomatik kaynaklara göre Fidan, toplantıda Asya-Pasifik bölgesinin karşı karşıya olduğu jeopolitik, ekonomik ve çevresel zorluklara dikkat çekerek, Türkiye'nin bu sorunlara çözüm getirme konusunda iş birliğine açık olduğunu vurgulayacak. Ayrıca, doğal afetler, ulus ötesi suçlar, yoksulluk, ticaret zincirlerindeki aksaklıklar ve gıda güvenliği gibi küresel sorunlarda Türkiye'nin somut katkı sunmaya hazır olduğu mesajını iletecek.

Bakan Fidan’ın, Türkiye’nin “Yeniden Asya” girişimi doğrultusunda bölge ülkeleriyle karşılıklı fayda ve ortak öncelikler çerçevesinde ilişkileri geliştirmek istediğini, bu nedenle kapsayıcılık ve çok taraflı diyaloğa önem verildiğini vurgulaması bekleniyor.

GAZZE VE UKRAYNA GÜNDEMDE

Fidan’ın toplantı çerçevesinde Gazze, Ukrayna ve diğer bölgesel krizlere dair Türkiye’nin ilkeli ve diplomatik çözüm odaklı tutumunu da aktaracağı belirtiliyor. Özellikle İsrail’in Gazze’deki saldırılarının sadece bölge için değil küresel barış ve istikrar için de tehdit oluşturduğunun altını çizeceği bildirildi. Türkiye'nin iki devletli çözüm çağrısını yinelemesi ve uluslararası mekanizmaların yetersiz kaldığı noktalarda ortak çabaların önemine vurgu yapması bekleniyor.

İKİLİ GÖRÜŞMELER GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Toplantılar sırasında Bakan Fidan’ın ASEAN üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarıyla ikili görüşmeler yapması da planlanıyor. Bu görüşmelerde karşılıklı yatırımlar, kalkınma iş birlikleri ve güvenlik konularının ele alınması öngörülüyor.

TÜRKİYE-ASEAN İLİŞKİLERİNDE YENİ DÖNEM

Türkiye ile ASEAN arasındaki ilişkiler, sektörel diyalog ortaklığı temelinde güçlenmeye devam ediyor. Türkiye’nin ASEAN ile olan ortaklığı, 2024-2028 dönemini kapsayan “Pratik İşbirliği Alanları” belgesiyle daha da somut bir zemine oturtuldu. Bu belgede yer alan maddeler, ticaret, eğitim, teknoloji, çevre ve kültür gibi alanlarda iş birliğinin geliştirilmesini hedefliyor.

Meclis’te Emekli Maaşı Tartışılırken Kahkaha Atılması Ortamı Gerdi: 'Burası Kahvehane Değil!'
Meclis’te Emekli Maaşı Tartışılırken Kahkaha Atılması Ortamı Gerdi: 'Burası Kahvehane Değil!'
İçeriği Görüntüle

Uzun vadeli hedef ise Türkiye'nin ASEAN ile “Diyalog Ortaklığı” statüsüne geçmesi. Bu statü, bölge ülkesi olmayan devletler için en üst düzey kurumsal ortaklık kategorisi olarak kabul ediliyor ve Türkiye'nin bölgedeki etki alanını genişletmesi açısından stratejik önem taşıyor.

Kaynak: İHA