Ceza İnfaz Kanunu’nda yapılması beklenen yeni düzenleme kamuoyunda “af” olarak tartışılırken, konuyla ilgili dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Gazeteci Sinan Burhan, tv100 ekranlarında yayımlanan Gündem Özel programında, 10. Yargı Paketi çalışmaları çerçevesinde şekillenen infaz düzenlemesine dair kulis bilgilerini paylaştı.
Burhan’ın aktardığına göre, Cumhur İttifakı milletvekilleri, Salı günü söz konusu düzenlemeyi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunacak.
Hangi Suçlar Kapsamda? Kaç Mahkûm Serbest Kalacak?
Burhan’ın verdiği bilgilere göre, hazırlanan düzenleme kapsamında:
-
31 Temmuz 2023 tarihinden önce işlenmiş suçlar kapsama alınacak.
-
Cezası 3 yılın altında kalan tüm suçlar, ayrım yapılmaksızın düzenlemeden yararlanabilecek.
-
Bu durumda olan hükümlüler doğrudan tahliye edilecek.
Düzenleme hayata geçerse, tahminlere göre bayramdan önce yaklaşık 35 bin mahkûm serbest kalacak. Toplamda ise bir yıl içerisinde bu sayı 55 bine ulaşabilir.
Suç Ayrımı Olmayacak: Örgütlü Suçlar da Dahil
Burhan, düzenlemenin kapsamına ilişkin şu ifadeleri kullandı:
“Diyelim ki bir kişi 5 ila 10 yıl ceza almış, şu anda hapiste ve çıkmasına 3 yıl kalmışsa; eğer kapalı cezaevindeyse açık cezaevine geçecek. Açıkta olanlar içinse, 3 yıl kalan kısmı denetimli serbestlik kapsamına alınacak. Burada suç ayrımı yok. Hukukun temel ilkesi gereği, örgütlü suçlar ve adi suçlar dahil olmak üzere herkes bu düzenlemeden eşit şekilde yararlanacak.”
Bayram Öncesi Sürpriz Gündem Olabilir
Af niteliğindeki bu düzenlemenin, Kurban Bayramı öncesinde TBMM gündemine getirilmesi ve yasalaşması durumunda kapsayıcı bir tahliye dalgası yaşanabilir. Düzenlemenin cezaevlerindeki yoğunluğu azaltmayı ve infaz rejiminde rahatlama sağlamayı hedeflediği belirtiliyor.