BRICS grubuna üye ülkelerin liderleri, iki günlük 17. BRICS Zirvesi kapsamında Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde bir araya geliyor. Ancak bu yılki zirveye grubun kurucu üyeleri arasında yer alan Çin ve Rusya devlet başkanları katılmıyor.
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, 12 yıldır düzenli olarak katıldığı BRICS zirvesine bu kez “program uyuşmazlığı” gerekçesiyle katılmayacak. Onun yerine zirvede Çin’i Başbakan Li Qiang temsil edecek. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından hakkında çıkarılan tutuklama kararı nedeniyle zirveye çevrim içi katılacak.
Putin ikinci kez çevrim içi katılıyor
Putin daha önce de Güney Afrika'da düzenlenen BRICS zirvesine aynı nedenle fiziksel olarak katılmamıştı. BRICS üyesi olmayan ancak UCM’ye taraf ülkeler arasında yer alan Brezilya, Putin’in güvenliğini garanti altına alamayacağını belirtmişti. Bu nedenle Rus liderin zirveye video konferans yöntemiyle katılması planlanıyor.
Türkiye’yi Hakan Fidan temsil ediyor
Zirveye, BRICS üyesi olmayan ülkeler de davetli ülke statüsünde katılıyor. Türkiye adına zirveye katılan isim ise Dışişleri Bakanı Hakan Fidan oldu. Bakan Fidan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı temsilen zirvedeki temaslarını sürdürüyor.
Fidan, şu başlıkların ele alınacağı oturumlara katılıyor:
-
“Çok Taraflılığın Güçlendirilmesi, Ekonomik-Mali Meseleler ve Yapay Zeka”
-
“Çevre, COP30 ve Küresel Sağlık”
Dışişleri Bakanı, daha önce 10-11 Haziran 2024 tarihlerinde Rusya'nın Nijnıy Novgorod şehrinde yapılan BRICS+ Dışişleri Bakanları Toplantısı’na da katılmıştı.
Zirvede hangi konular öne çıkacak?
Zirvenin ilk gününde üye ülkeler “Barış ve Güvenlik, Küresel Yönetişim Reformu” başlıklı oturumda bir araya geliyor. Oturumlarda toplamda 11 üye ülke, 10 ortak ülke, Türkiye dahil 8 davetli ülke ve 9 uluslararası/bölgesel kuruluş temsil ediliyor.
Zirvede öne çıkan diğer başlıklar arasında:
-
Jeopolitik gelişmeler
-
Çok taraflılık ve küresel yönetişim reformu
-
Yapay zeka ve teknolojik dönüşüm
-
İklim değişikliği ve çevresel iş birlikleri
-
Küresel sağlık politikaları
bulunuyor.
Zirve sonunda, BRICS ülkelerinin ekonomik iş birliğini artırma, alternatif finans mekanizmaları oluşturma ve yeni üyelik süreçlerine dair stratejik adımları da gündeme alması bekleniyor.