Kendilerini avukat ya da uzlaştırmacı gibi tanıtan şüpheliler, icra tehdidiyle vatandaşları dolandırarak büyük mağduriyetlere yol açtı. Polis ekiplerinin sabaha karşı düzenlediği operasyonla 19 şüpheli yakalandı, 12’si tutuklandı.
VATANDAŞLARI BÖYLE KANDIRIYORLARDI
Bursa İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Dolandırıcılık Büro Amirliği ekiplerinin yürüttüğü soruşturma kapsamında, şüphelilerin vatandaşlara “Hakkınızda açılacak dava var, icra takibi başlatılmaması için 0539... numarası ile acil irtibata geçmeniz gerekmektedir. Hukuk Bürosu” şeklinde SMS gönderdiği tespit edildi.
Bu yöntemle temasa geçilen kişiler, gerçek bir hukuk bürosu ile görüşüyor algısına kapılarak dolandırıldı. Şüpheliler, aradıkları vatandaşlara “Dosya bugün kapanmazsa icraya verileceksiniz” gibi ifadelerle psikolojik baskı kurarak ödeme yapmalarını sağladı.
12 KİŞİ TUTUKLANDI
Operasyon kapsamında gözaltına alınan 19 şüpheliden:
- 7’sinin doğrudan vatandaşlarla iletişim kurarak düzgün diksiyonla ve hukuki terimlerle güven sağladığı,
- 1 kişinin lüks daireyi kiralayarak dolandırıcılık faaliyetleri için çağrı merkezi haline getirdiği,
- 12 kişinin ise banka hesapları temin edip para transferlerini organize ettiği ortaya çıktı.
Adliyeye sevk edilen şüphelilerden 12’si tutuklandı, 4’üne ev hapsi verildi, 3 kişi ise adli kontrolle serbest bırakıldı.
EŞ ZAMANLI BASKINLAR YAPILDI
Soruşturmanın merkez üssü olan Bursa'nın yanı sıra İstanbul, Hatay, Gaziantep ve Yalova’da da eş zamanlı baskınlar gerçekleştirildi. Özellikle İstanbul Esenyurt’ta kiralanan lüks rezidans dairelerin çağrı merkezi gibi kullanıldığı belirlendi. Bu daireler, organize suç yapısının yönetim merkezi olarak işlev gördü.
Ne Zaman Oldu?
Soruşturma kapsamında yürütülen teknik ve fiziki takiplerin ardından polis ekipleri, geçtiğimiz günlerde sabaha karşı operasyon düzenledi. Şafak vakti yapılan baskınlar sonucu, şebekenin faaliyet gösterdiği ofisler ve evler polis tarafından basıldı. Operasyon anları ise anbean kameralar tarafından kaydedildi.
Dolandırıcıların amacı, insanları icra tehdidiyle korkutarak para koparmaktı. Yüzlerce kişiyi mağdur eden bu yapı, oltalama yöntemiyle (phishing) sahte hukuk mesajları gönderip, geri dönüş yapan kişilere profesyonel bir izlenim vererek para transferini sağladı. Paralar, şüpheliler tarafından başka kişilere ait banka hesaplarına ya da kripto cüzdanlara aktarılarak iz kaybettirildi.
POLİSLERDEN UYARI
Bursa İl Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, benzer dolandırıcılık olaylarına karşı vatandaşları uyararak, bu tür mesajlar alan kişilerin kesinlikle verilen numaraları aramaması gerektiğini belirtti. Yetkililer, şüpheli durumlarda 112 Acil Çağrı Merkezi'ne ihbarda bulunulmasının büyük önem taşıdığını vurguladı.