Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, ilk deprem saat 11.47'de, Bursa'nın Gemlik ilçesi Şahinyurdu bölgesinde gerçekleşti. Depremin büyüklüğü 3,9, derinliği ise 9,82 kilometre olarak açıklandı. Yaklaşık bir saat sonra, saat 12.57'de aynı bölgede ikinci bir deprem meydana geldi. Bu kez büyüklüğü 4,2, derinliği ise 10,14 kilometre olarak ölçüldü.

DEPREMLER BURSA VE ÇEVRESİNDE HİSSEDİLDİ

Her iki deprem de özellikle Bursa il merkezi ve çevresinde etkili şekilde hissedildi. Ayrıca İstanbul, Yalova, Kocaeli ve Balıkesir gibi çevre illerden de sarsıntılar hissedildi. Vatandaşlar sosyal medyada panik anlarını ve hissettikleri sarsıntıları paylaştı.

YETKİLİLERDEN İLK AÇIKLAMA

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, sahada gerekli incelemelerin başlatıldığını belirtti. Yerlikaya, şu ifadeleri kullandı:

“Bursa Gemlik’te 4,2 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Çevre illerden de hissedilen depremle ilgili olarak AFAD ve ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başlamıştır. An itibarıyla herhangi olumsuz bir durum bulunmamaktadır.”

Eğlencenin kalbi başkentte atıyor: İşte Ankara'nın en gözde lunaparkları...
Eğlencenin kalbi başkentte atıyor: İşte Ankara'nın en gözde lunaparkları...
İçeriği Görüntüle

Nacigörür

NACİ GÖRÜR'DEN KRİTİK UYARI

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depremlerin ardından sosyal medya hesabından değerlendirmede bulunarak, bölgenin deprem riskine dikkat çekti. Görür, şu açıklamaları yaptı:

“Şahinyurdu-Gemlik/Bursa’da 4,0 büyüklüğünde bir deprem oldu. Bu, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın (KAF) güney kolu üzerinde meydana geldi. Marmara’da, KAF’ın kuzey kolunda deprem bekliyoruz ama bu bölge de oldukça önemli. Enerjiyi geç biriktiriyor ama tehlikeli. Yöneticiler dikkatli olmalı ve burayı deprem dirençli hale getirmelidir. Halk da bu konuda talepkar olmalıdır.”

İkinci depremin ardından bir kez daha uyarıda bulunan Görür, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şahinyurdu-Gemlik/Bursa’da yeniden 4,4 büyüklüğünde sığ bir deprem meydana geldi. Bu vesileyle yöneticilere bir kez daha sesleniyoruz: Bu bölgenin mutlaka deprem dirençli hale getirilmesi gerekiyor.”

Görür-3

BÖLGE RİSK ALTINDA

Uzmanlara göre, Bursa ve çevresi, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın güney kolu üzerinde yer alıyor. Özellikle Marmara Bölgesi'nde beklenen büyük depremler öncesinde bu tür küçük ve orta büyüklükteki depremler, riskin ciddiyetini hatırlatıyor. Depremin ardından halkın endişesi artarken, uzmanlar hem bireysel önlemler hem de bölgesel yapı stokunun güçlendirilmesi gerektiğine vurgu yapıyor.

Şu ana kadar AFAD ve yerel yetkililer tarafından yapılan açıklamalarda, deprem sonucunda can kaybı, yaralanma ya da maddi hasara dair herhangi bir olumsuzluk bildirilmedi. Ancak ekiplerin saha taramalarının sürdüğü belirtildi.

UZMANLAR UYARIYOR

Uzmanlar, Bursa ve çevresinde yaşayan vatandaşlara şu uyarılarda bulunuyor:

  • Eski ve dayanıksız yapıların kontrol edilmesi,
  • Deprem çantalarının hazırlanması,
  • Bireysel ve toplumsal farkındalık çalışmalarının artırılması,
  • Yerel yönetimlerin riskli bölgelerde kentsel dönüşüm projelerine öncelik vermesi.

Kaynak: Haber Merkezi