Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü vesilesiyle Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ve birlik üyelerinden oluşan heyeti Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul etti.

Toplantının başında katılımcılara hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, çiftçilerle bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek şu ifadeleri kullandı:

“Sizlerin şahsında tüm çiftçilerimizin Dünya Çiftçiler Günü'nü tebrik ediyor, bu anlamlı günün çiftçilerimiz, milletimiz ve ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

"GIDA ARZ GÜVENLİĞİMİZ AÇISINDAN BİR TEHLİKE SÖZ KONUSU DEĞİL"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, nisan ayında yaşanan olağan dışı hava koşullarına değinerek son 30 yılın en düşük sıcaklıklarının görüldüğünü, bu nedenle bazı bölgelerde zirai don, kar yağışı ve dolu gibi olayların etkili olduğunu söyledi. Erdoğan, bu durumun tarımsal üretim üzerinde etkileri olduğunu belirterek şu açıklamayı yaptı:

“Özellikle belli ürün gruplarında bu sene sıkıntı yaşayacağımız anlaşılıyor. Şimdiye kadarki tespitlerimiz kayısı, üzüm, elma, şeftali, nektarin gibi bazı meyve gruplarında farklı derecelerde hasar meydana geldiğini gösteriyor.”

Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, stratejik ürünler açısından genel gıda arz güvenliğinde bir sorun olmadığını da belirterek, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın süreci ilk günden beri yakından izlediğini söyledi.

TARSİM VE ÇKS MESAJI: “ARZU EDİLEN SEVİYEDE DEĞİLİZ”

Cumhurbaşkanı, konuşmasında Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) ve Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) uygulamalarının önemine dikkat çekti. Devletin TARSİM prim bedelinin yüzde 70’ine kadarını karşıladığını hatırlatan Erdoğan, buna rağmen çiftçilerin yeterince kayıt yaptırmamasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi:

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'PKK'nın fesih kararı terörsüz Türkiye yolunda yeni bir safhadır' Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'PKK'nın fesih kararı terörsüz Türkiye yolunda yeni bir safhadır'

“Bu süreçte Tarım Sigortası ile Çiftçi Kayıt Sistemi'nin önemini bir kez daha gördük. Prim bedelinin yüzde 70'e kadarı devletimiz tarafından ödenen TARSİM konusunda maalesef halen arzu edilen seviyenin çok uzağındayız. Çiftçilerimizin kayıt ve sigorta yaptırmasının teşvik edilmesi noktasında sizlerin desteğine güveniyorum.”"BU BADİREYİ SÜRATLE, EN AZ ZAYİATLA ATLATACAĞIZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilerleyen saatlerde 4. Tarım Orman Şurası’nın açılışını yapacaklarını ve çiftçileri yakından ilgilendiren birçok konunun burada ele alınacağını belirtti. Erdoğan, geçmişte olduğu gibi bugün de çiftçilerin yanında olduklarını vurguladı:

“Bugün sadece şunu sizlere ifade etmek isterim; 23 yıl boyunca çiftçilerimizi asla yalnız bırakmadığımızın en yakın şahidi, Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak sizlersiniz. İnşallah bundan sonra da çiftçilerimizin, üreticilerimizin her daim yanlarında olmaya devam edeceğiz.”

“Tarım sektörümüzün gelişmesine, güçlenmesine, ilerlemesine verdiğiniz müstesna katkılar için sizlere teşekkür ediyorum. Sizlerin vasıtasıyla ülkemizdeki tüm çiftçilerimize minnettarlığımızı ifade etmek istiyorum. Rabb'im yol arkadaşlığımızı, dayanışmamızı, muhabbetimizi daim eylesin.”

Konuşmasının ardından heyetin taleplerini tek tek dinleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sürecin hassasiyetle yönetileceğini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:

“İnşallah don, kuraklık, tüm bunlara karşı Bakanlığımızla müşterek çalışmalarımızı yapıp, elimizden gelen her türlü desteği vererek bu badireyi süratle, inşallah en az zayiatla atlatacağız.”

"HER ZAMAN, HEP BİRLİKTE, YEKVÜCUT HAREKET EDİYORUZ"

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da görüşmede yaptığı konuşmada, tarım kesiminin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın destek ve yönlendirmesiyle her zaman yekvücut hareket ettiğini söyledi. Yumaklı, küresel etkilerden en fazla etkilenen sektörlerin başında tarımın geldiğini vurguladı:

“Tarım sektörü dışarıdan gelen etkilere son derece açık. Bu yıl da iklim değişikliği etkisini en fazla hissettirdi.”

Bakan Yumaklı ayrıca, TZOB ile yürütülen iş birliklerinin önemine değinerek, çiftçileri bilgilendirme süreçlerinde koordineli çalışmanın altını çizdi:

“Her zorluğu zamanında istişare ederek çiftçilerimize doğruyu anlatma yolunda birlikte hareket ediyoruz, birlikte projeler de geliştiriyoruz.”

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nü sulama maliyetleri konusunda özel olarak görevlendirdiğini de belirten Yumaklı, sulama bedellerinin bir seferde tahsil edilmesinin yaratabileceği yükü azaltmayı hedeflediklerini belirtti.

ZİRAİ DON OLAYI VE FINDIKTA YÜZDE 100 ZARAR UYARISI

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ise konuşmasında, özellikle bu yıl zirai don olayının çiftçileri ciddi şekilde etkilediğini söyledi. Bazı meyve bahçelerinde zararın yüzde 100’e ulaştığını belirten Bayraktar, Karadeniz bölgesindeki yüksek rakımlı alanlardaki fındık üretiminin de ciddi zarar gördüğünü vurguladı.

Bayraktar ayrıca, TZOB olarak Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) yükünün Tarım Bakanlığı’nın üzerinden alınması konusunda sorumluluk üstlenmeye hazır olduklarını belirterek, Türkiye genelindeki tüm illerde bu işlemleri yapabilecek kapasitede olduklarını söyledi

Kaynak: Haber Merkezi