Bazı sosyal medya hesaplarında yer alan "Valaris DS-9 sondaj gemisi, Türkiye’nin kıta sahanlığında 105 gündür faaliyet yürütüyor" iddiası Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM) tarafından yalanlandı. Gemi, Türk deniz yetki alanı dışında kalan sözde 10. parselde faaliyet gösteriyor.


Doğu Akdeniz’de gerilimi tırmandırma amacı taşıyan bazı sosyal medya paylaşımlarında, Valaris DS-9 sondaj gemisinin 105 gündür Türkiye’nin kıta sahanlığında faaliyet yürüttüğü ileri sürüldü. Ancak bu iddialar, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM) tarafından kesin bir dille yalanlandı.

Yapılan resmi açıklamaya göre, söz konusu sondaj gemisi şu anda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin tek taraflı ilan ettiği sözde 10. parselde faaliyet yürütüyor. Türkiye’nin 2020 yılında Birleşmiş Milletler’e (BM) deklare ettiği kıta sahanlığıyla bu alan arasında herhangi bir çakışma bulunmuyor.


Türkiye’nin Kıta Sahanlığı BM’ye Bildirilmişti

Milli Savunma Bakanlığı tarafından, 18 Mart 2020 tarihinde Birleşmiş Milletler’e bildirilen Türk kıta sahanlığı sınırları, Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin uluslararası hukuk çerçevesindeki hak ve menfaatlerini tanımlıyor.

Türkiye, bu sınırlar içinde yapılacak herhangi bir izinsiz faaliyete müsaade etmeyeceğini ve ihlallerin “sahada derhal engelleneceğini” resmen bildirmiş durumda. Bu bağlamda, Türkiye’nin kıta sahanlığı üzerindeki egemenlik hakları hem deniz kuvvetleri hem de diplomatik mekanizmalar yoluyla korunmaktadır.


Sözde 5. Parselle İlgili NAVTEX de Yok

Sosyal medya iddialarında adı geçen 5. parsel, GKRY’nin tek taraflı ilan ettiği “münhasır ekonomik bölge” (MEB) içinde gösteriliyor. Ancak sözde 5. parselin bir kısmı Türkiye’nin BM’ye bildirilen kıta sahanlığıyla çakışıyor. Bu nedenle bölgede yapılacak herhangi bir araştırma, sondaj ya da deniz faaliyeti Ankara tarafından egemenlik ihlali olarak değerlendiriliyor.

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, şu an için söz konusu parselde yeni bir NAVTEX ilanının bulunmadığını da açıkladı. Bu da bölgede planlanan yeni bir deniz faaliyeti olmadığını gösteriyor.

Valaris DS-9 Gemisi Nerede?

Valaris DS-9, ABD merkezli Valaris Limited şirketine ait ultra derin deniz sondaj gemilerinden biridir. GKRY tarafından daha önce sözde 10. parselde hidrokarbon arama faaliyetlerinde kullanılmak üzere lisanslanan gemi, şu anda yalnızca 10. parselde faaliyet göstermektedir.

Geminin konum bilgileri ve seyir kayıtları, Türk deniz yetki alanı ile hiçbir çakışma olmadığını açıkça ortaya koymaktadır. Dolayısıyla, Türkiye’nin kıta sahanlığında bir ihlal söz konusu değildir.

Asılsız İddialara Karşı Resmî Uyarı

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi açıklamasında, şu çağrıda bulunuldu:

Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan, "Valaris DS-9 sondaj gemisi, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi adına Doğu Akdeniz’deki 5. parselde, Türkiye’ye ait kıta sahanlığında 105 gündür çalışma yapıyor" iddiası doğru değildir. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY)’nin sözde MEB’inde yer aldığını iddia ettiği 5’inci parsel için yeni bir NAVTEX ilanı bulunmamaktadır. Sözde 5. parselin bir kısmı Türk kıta sahanlığı içerisinde yer almaktadır. Milli Savunma Bakanlığı tarafından, 18 Mart 2020 tarihinde BM’ye deklare edilen Türk kıta sahanlığına karşı yapılacak herhangi bir ihlalin sahada derhal engelleneceği açıkça belirtilmiştir. Bahse konu iddiada yer alan, VALARİS DS-9 sondaj gemisi halen sözde 10’uncu parselde bulunmaktadır ve bu alanın Türk Deniz Yetki Alanı ile bir çakışması bulunmamaktadır. VALARİS DS-9 sondaj gemisinin koordinatları incelendiğinde de 10. parselde olduğu açıkça görülmektedir. Asılsız iddialara itibar etmeyiniz.

X platformundan İmamoğlu açıklaması! X platformundan İmamoğlu açıklaması!

Kaynak: Haber Merkezi