12 Mayıs 2025 Pazartesi günü saat 10.00’da gerçekleşen programın açılış konuşmasını ASBÜ Rektörü Prof. Dr. Kazım Arıcan yaptı. Arıcan, daha önce çok sayıda metin yazarlığı etkinliği düzenlendiğini ancak bu programın içeriğiyle ayrıştığını belirtti. Arıcan konuşmasında, yapay zekâ karşısında insan emeğinin rolü üzerine düşünmeye davet etti.

Ercan Yıldırım: “Yapay Zekâ, Sadece Bir Malzeme”

Etkinliğin konuklarından biri olan yazar ve T.C. Cumhurbaşkanlığı Metin Ekibi Üyesi Ercan Yıldırımyapay zekâ ve metin yazarlığı ilişkisine dikkat çekti. Yıldırım, yapay zekânın yalnızca bir araç olduğunu vurgulayarak, metin üretiminde belirleyici olanın insanın dil hâkimiyetidüşünsel derinliği ve anlatım becerisi olduğunu ifade etti.

Yıldırım ayrıca, metin yazarlığının yalnızca içerik üretimiyle sınırlı olmadığını, gündemi analiz etmek ve yeni anlatım biçimleri geliştirmek gibi görevler üstlendiğini de sözlerine ekledi.

Asbü DijitalAydın Ünal: “Toplumu Anlamadan Metin Yazılamaz”

  1. ve 26. Dönem AK Parti Ankara Milletvekili, köşe yazarı ve metin yazarlığı eğitmeni Aydın Ünal ise konuşmasında üniversitelerde verdiği metin yazarlığı dersleri üzerinden tecrübelerini aktardı.

    Kore Kültür Merkezi’nde Ücretsiz Film Gösterimi: “The Plot” İzleyiciyle Buluşuyor Kore Kültür Merkezi’nde Ücretsiz Film Gösterimi: “The Plot” İzleyiciyle Buluşuyor

İyi bir metin yazabilmek için toplumu anlamak, dilini, tarihini ve kültürünü özümsemek gerektiğini vurgulayan Ünal, belagatın, günümüz dünyasında reklamcılıktan siyasete kadar birçok alanda belirleyici bir unsur haline geldiğini belirtti.

Dijital AsbüüKonuşmaların ardından soru-cevap oturumu düzenlendi. Etkinlik sonunda ASBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Türkçapar, Aydın Ünal’a; ASBÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Turan Karataş ise Ercan Yıldırım’a katılım belgelerini takdim etti.

ASBÜ Sertifikalı Metin Yazarlığı Serisi, dijital çağda metin üretiminin geleceğine dair önemli sorulara ışık tutarken, katılımcılara hem teorik hem pratik bakış açıları kazandırdı. Etkinlik, insan emeği ve yapay zekâ destekli içerik üretimi arasındaki sınırları sorgulayan yapısıyla dikkat çekti.

Kaynak: Cansel Yıldız