Suriye’nin Süveyda bölgesinde son günlerde artan Dürziler ile Arap aşiretleri arasındaki çatışmaların perde arkasında öne çıkan isimlerden biri de Dürzi lideri Hikmet El Hicri oldu. İsrail çıkarları doğrultusunda Suriye rejimine karşı başkaldırdığı öne sürülen El Hicri, bölgedeki etkili rolü ve tartışmalı açıklamalarıyla gündemden düşmüyor. Peki, Hikmet El Hicri kimdir? Aslen nereli? Hangi faaliyetleri yürütüyor? İşte merak edilen tüm detaylar…
HİKMET EL HİCRİ KİMDİR?
Hikmet Salman el-Hicri Suriye’deki Dürzi topluluğunun en etkili dini ve siyasi liderlerinden biridir. 9 Haziran 1965 doğumlu olan El Hicri, Venezuela doğumlu olmasına rağmen ailesinin kökeni Süveyda bölgesinden geliyor.
El Hicri, 2012 yılında trafik kazasında hayatını kaybeden kardeşi Ahmed’in yerine Dürzilerin ruhani liderliğine geçmiştir. Bu liderlik makamı, 19. yüzyıldan bu yana aile içinde kalıtsal olarak devam ediyor.
EL HİCRİ’NİN LİDERLİĞİ VE ETKİSİ
Hikmet El Hicri’nin liderliğini yaptığı Dürzi topluluğu, Suriye'nin güneyindeki Süveyda bölgesinde etkili olup, dini, sosyal ve askeri alanda önemli bir güç olarak görülmektedir. Ancak El Hicri’nin liderliği boyunca Dürzi dini otoritesi ikiye bölünmüştür.
Bir grup, El Hicri önderliğinde Kanavat kasabasında toplanırken, diğer grup Hammud el-Hinnevi ve Yusuf Cerbu liderliğinde Süveyda şehrindeki Ayn el-Zaman türbesinde faaliyet gösteriyor.
BAŞLANGIÇTA ESAD’A YAKINDI, SONRA MUHALEFETE GEÇTİ
El Hicri, liderliğinin ilk dönemlerinde Beşşar Esad rejimini destekleyen bir figür olarak biliniyordu. Ancak rejim güçlerinin protestocuları öldürmesi ve artan baskılar üzerine topluluğu tarafından rejime karşı daha net tavır alması yönünde baskıya maruz kaldı.
2021 yılında, rejime ait istihbarat başkanı Luay el-Ali tarafından bir vatandaş için yaptığı girişim sırasında hakarete uğrayınca, bu durum bölgede öfke dalgasına yol açtı.
Aynı yıl Rus yetkililerle gizli görüşmeler gerçekleştiren El Hicri, Suriye'nin yeniden inşası için Esad’ın iktidarda kalmasını reddetti.
REJİMİN ÇÖKÜŞÜ SONRASI ÇAĞRILARI
8 Aralık 2024 tarihinde Suriye rejiminin yıkılmasının ardından El Hicri, uluslararası gözetim altında ulusal bir geçiş hükümeti kurulması için çağrıda bulundu.
2025 başlarında yaptığı açıklamada, "Silahsızlanma için henüz erken" diyerek anayasal bir güvence sağlanmadan halkın silah bırakmayacağını ifade etti.
17 Şubat 2025'te yayımladığı bildiride, ayrılıkçılığı reddederek, teknokratlardan oluşan bağımsız bir sivil yönetim kurulmasını istedi.
AHMED EL-ŞARA’YA TEPKİSİ
Suriye Geçici Cumhurbaşkanı Ahmed El-Şara’ya karşı da mesafeli duran El Hicri, Şam hükümetini “aşırıcı” ve “uluslararası adalet tarafından aranan bir yapı” olarak nitelendirerek ittifak kurmayı reddetti. Ayrıca hazırlanan yeni anayasa bildirgesini “mantıksız” olarak tanımlayıp kabul etmedi.
İSRAİL VE ABD’YE “SÜVEYDA’YI KURTARIN” ÇAĞRISI
Temmuz 2025’te Dürziler ile Bedeviler arasında şiddetlenen çatışmalar sırasında, Suriye ordusunun Süveyda’ya müdahalesine karşı çıkarak hükümeti uyardı. Müdahale başlaması üzerine ise: Dürzi savaşçılarına tüm imkanlarla direnmeleri çağrısında bulundu.
ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman ve Ürdün Kralı II. Abdullah’a “Süveyda’yı kurtarmaları” çağrısında bulundu.
ATEŞKESE KARŞI ÇIKTI
Suriye hükümeti ile Dürzi dini otoritesinin Hammud el-Hinnevi ve Yusuf Carbu liderliğinde ilan ettiği ateşkesi reddettiğini açıklayan El Hicri, bu anlaşmayı “sözde hükümet tarafından imzalanmış sahte bir anlaşma” olarak tanımladı.