Dürzî mezhebi nedir, neye inanır, Müslüman mıdır? Dürzîlik inancı, tarihi ve liderleriyle ilgili tüm soruların cevabını bu içerikte bulabilirsiniz.
Dürzî Nedir, Ne Demek? Dürzîlik Mezhebi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Dürzî ne demek?
Dürzî, 11. yüzyılda İslam'ın Şiî mezhebinin İsmailî kolundan doğmuş, ancak zamanla İslam dışı kabul edilen, kendine özgü inançlara sahip bir topluluğa mensup kişiye denir. Dürzîler, Arapça “Muvahhidûn” yani Tek Tanrıcılar ismini kullanır. Dürzî adının, mezhebin ilk yayılmacısı kabul edilen Muhammed bin İsmail ed-Derezî'den geldiği sanılmaktadır.
Dürzîler Müslüman mı?
Hayır. Dürzîler kendilerini Müslüman olarak tanımlamaz. İslam dünyasında da Ehl-i Sünnet ve Şia tarafından İslam dışı sayılırlar. Dürzîler, dinlerini gizli tutma geleneği nedeniyle uzun süre Müslüman gibi görünmüş ancak inançları tamamen farklı bir sistem oluşturmuştur.
Dürzîlik Neye İnanır?
Dürzîlik; tek tanrı inancı, hulul (tanrının insan bedenine girmesi), tenasüh (ruh göçü) gibi temel inançlara dayanır. Fâtımî Halifesi Hâkim Biemrillah’ı Tanrı kabul ederler. Onlara göre Hâkim bir gün yeniden gelecektir. Peygamberleri Hamza bin Ali kabul edilir. Şeriatları yoktur, Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramı gibi ibadetleri yapmazlar. Kendi içlerinde ukkâl (bilge olanlar) ve cuhhâl (halk tabakası) diye ikiye ayrılırlar.
Dürzî Mezhebi’nin Lideri Kim?
Bugün Dürzîler'in en etkili siyasi liderlerinden biri Lübnanlı siyasetçi Velid Canbolat'tır. Ancak dinî liderlik konusunda net bir hiyerarşi yoktur. Yerel ruhani liderler vardır ama evrensel bir halife, imam ya da şeyh liderleri bulunmaz.