Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ev kadınlarının emekliliğiyle ilgili yürütülen çalışmalarda sona gelindiğini duyurdu. Işıkhan, düzenlemenin teknik altyapısının haziran ve temmuz aylarında tamamlanmasının ardından Ekonomi Koordinasyon Kurulu’na sunulacağını bildirdi.
Yeni düzenleme ile ev kadınlarının emeklilik süreçlerine devlet desteği sağlanması hedefleniyor. İsteğe bağlı sigorta kapsamında asgari ücret üzerinden ödenen primin üçte biri devlet tarafından karşılanacak. Bu kapsamda halen aylık 8.321,76 TL olan primin 2.883,92 TL’lik kısmı devlet tarafından üstlenilecek. Ev kadınları ise kalan 5.547,84 TL’lik kısmı ödeyerek emeklilik hakkına kavuşabilecek. Yıllık devlet katkısı, bugünkü asgari ücret üzerinden 34.607 TL’yi bulacak.
Yıpranma hakkı genişliyor
Habertürk yazarı ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Ahmet Kıvanç, söz konusu düzenlemenin iki temel ayağı olduğunu belirtti: Ev kadınlarına sigorta prim desteği ve yıpranma hakkı.
Mevcut düzenlemeye göre ağır ve tehlikeli işlerde çalışanlara her 360 güne karşılık 60 ila 180 gün arasında yıpranma hakkı tanınıyor. Yeni düzenlemeyle bu hakkın ev kadınlarına da tanınması planlanıyor. Kıvanç’a göre, çocuk sayısına göre yıpranma süresi belirlenebilir. Örneğin bir çocuk için 30 gün, iki çocuk için 60 gün, üç veya daha fazla çocuk için 90 gün yıpranma hakkı verilmesi gündemde.
Engelli çocuğu olan annelere avantaj sürecek
Halihazırda yürürlükte olan yasal düzenlemelere göre, başkasının bakımına muhtaç derecede engelli çocuğu bulunan annelerin her 360 günlük çalışmasına 90 gün ekleniyor. Bu hak, isteğe bağlı sigorta primi ödeyen anneleri de kapsıyor. Ayrıca bu anneler için emeklilik yaşından indirim yapılırken 2,5 yıl sınırlaması uygulanmıyor.
Emeklilik koşulları ne olacak?
2008 sonrası ilk kez çalışmaya başlayan kadınlar için emeklilik, 9000 gün prim şartına bağlı. Bu şartı sağlayan ev kadınları, yıpranma hakkı ile 2,5 yıla kadar erken emekli olabilecek.
Öte yandan, 5400 günü tamamlayan ancak yaş bekleyenler için de avantajlar var. Normalde bu kadınlar, prim gününü tamamladıkları tarihe göre 61 ile 65 yaş arasında emekli olabiliyor. Ancak yıpranma hakkıyla bu yaş sınırı 2,5 yıla kadar düşürülebilecek.
Kriterler belirlenecek
Bakan Işıkhan, düzenlemede çocuk sayısı, engellilik durumu ve hizmet süresi gibi kriterlerin dikkate alınacağını ifade etti. Analiz çalışmalarının tamamlanmasının ardından net çerçevenin belirleneceği bildirildi.