İlkbaharın gelmesiyle meyve ağaçları çiçeğe durdu. Havaların daha da ısınmasıyla ağaçlar meyve vermeye başlayacak. Ankara’da hobi amaçlı bahçelerde her meyve ağacı beklenen verimi sağlayamıyor. Bahçesinde meyve ağacı yetiştirmek isteyenler neleri tercih etmeli?
HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ
Ankara’da yetişen meyveler, şehrin iklim, coğrafya ve rakım özelliklerine göre değişkenlik gösterir. Hobi amaçlı meyve yetiştiriciliğinde birçok farklı seçenek bulunur. Ankara iklimi için en uygun meyve ağaçlarından bazıları şöyle:
Armut meyvesinin olgunlaşma dönemine göre yaz armudu ve kış armudu olarak
ikiye ayrılır. Meyvenin olgunlaştığı sapının etrafında döndürülünce kopmasından anlaşılır. Ankara armudu bol güneşi sever. Taşlı, kumlu ve kuru toprakta yetişir. Soğuk ve kuraklığa dayanıklıdır. Çiçek açtığı dönemde don olursa, verimi olumsuz etkilenir.
Ankara ikliminde kiraz kolay bir şekilde yetiştirilebilir. Meyveler türüne bağlı olarak mayıs ayının sonunda temmuz ayının başına kadar olgunlaşır. Toprak olarak; derin, verimli, iyi süzülebilen, havalandırmaya
uygun, organik maddece zengin ve yazın sulanabilen topraklarda verim sağlar. Hobi bahçelerinde ya da meyve bahçelerinde kiraz yetiştirmek isteyenler için en çok öne çıkan fidan türleri arasında regina, lambert, kordia gibi türler öne çıkar.
Vişne meyveleri haziran ayının ortasından sonuna doğru olgunlaşır. Ilıman iklim kuşağının meyvesidir. Toprak ayırt etmeden her toprakta yaşarlar. Yüksek rakımın yanı sıra karasal iklim ile uyumlu vişne fidanı türleri içinde Kütahya ve Macar vişne fidanları yer alır. Yaz ayları süresince sulanabilen topraklar, vişne yetiştiriciliğine çok uygundur.
Ceviz, Türkiye'nin hemen her bölgede yetişebilen bir fidandır. Ankara’da ortalama rakımın 900 metre olduğu düşünüldüğünde Ankara için uygun ceviz fidanı türleri arasında chandler, Yalova, kaplan ve pedro öne çıkar. Bilecik, Kaman, Maraş ve fernor ceviz fidanları da Ankara’da yetişebilir.
Mart ve nisan ayları arasında beyaz veya pembe renkli çiçekler açar. Erken çiçek açtıklarından donlardan zarar görme ihtimaleri vardır. Meyveleri eylül ayında olgunlaşır. Bol ışık sever, yarı gölgeye dayanıklıdır. Ankara için en avantajlı badem fidanları arasında Teksas, tuono, laurenne ve elle kırılan badem gelir.
Dut, hava kirliliğini pek sevmez. Hafif asidik toprakları sever. Güneşi ve suyu çok sever. Orta şiddette kuraklığa dayanabilseler de ürün kalitesi ve verimi düşer.
Hastalık ve zararlılara karşı dayanıklı bir türdür. Çok verimli olmayan, güçsüz ve kireçli toprakları tercih ederler. İlkbahar sonu, yaz başı ve yaz ortasında meyve verir.