Son zamanlarda internetsiz bir yaşam düşünülemediğinden diyet yapmak ya da sağlıklı beslenmek isteyen insanların da ilk uğrak noktası internet oluyor fakat uzmanlar uyardı: İnternette kilo verme konusunda hiçbir işe yaramayan, üstelik insan sağlığını tehlikeye atacak diyet programları dolanıyor ve işin kötüsü bu artık hepimize çok aşina olmuş durumda...
BU OKUYACAKLARINIZDAN SONRA "BU DA MI YANLIŞMIŞ" DİYECEKSİNİZ...
HABERİN DEVAMI VAR>>>
Limonlu su sağlıklı beslenme ve diyet programlarında baş kahraman olarak görülüyor fakat işin aslı pek de öyle değil... Limon bol C vitamini içeriğinden dolayı suyla birlikte günlük sıvı ve C vitamini alımını olumlu yönde etkiliyor. Fakat denildiği gibi yağ yakıcı bir özelliği yok.
Özellikle günlük bir bardaktan fazla limonlu su içmek midenizde kalıcı hasarlara neden olabileceği gibi dişlerinizde de ciddi hassaslaşmalara yol açabilir.
Yapılması gereken: Mide probleminiz yoksa büyük bir bardak suya yarım limon suyunu sıkıp tüketebilirsiniz.
Sağlıklı beslenme ya da yapılan diyet programlarında akla ilk gelen kalori açığı sağlayabilmek için yağdan kısmaktır. Fakat uzmanlara göre bu çok yanlış! Yemeklerde yağı tamamen kesmek, yağın içeriğindeki Omega 9 ve E vitamini gibi vücudun ihtiyaç duyduğu besin değerlerinden mahrum kalmak anlamına gelir. Üstelik bu durum emilimlerini yağda sağlayan vitaminler için de negatif etki oluşturuyor.
Sağlığı ciddi anlamda olumsuz etkileyen bu durum, ileriki dönemlerde kilo verememe ya da alınan kiloların hızlı şekilde geri alınması gibi durumlara neden olabiliyor.
Yapılması gereken: Aşırı tüketimden kaçınarak ceviz, badem, zeytinyağı ve avakado gibi sağlıklı yağdan oluşan besinler tüketebilirsiniz.
Aynı yağı tamamen kesmek gibi diyet programlarında yapılan en büyük yanlışlardan biri de karbonhidratı tamamen kesmektir. Uzmanlara göre karbonhidrat, yüksek lif ve B grubu vitaminler içerdiğinden beslenme düzeninden tamamen çıkarılması halinde; ciddi bağırsak sorunlarına, vücudun tatlı ihtiyacının artmasına ve kilo kaybının yavaşlamasına hatta kilo verememeye bile yol açabilir.
Yapılması gereken: Karbonhidratın türüne dikkat edilerek kesinlikle karonhidrat beslenme düzeninden çıkarılmamalıdır. İşlenmiş şeker, beyaz un ve fruktoz içeren gıdalardan uzak durularak tam tahıllı lif oranı yüksek gıdalar tüketilmelidir bu sayede sağlıklı bir şekilde kilo vermek hiç de zor olmayacaktır.
'Sağlıklı besin' denildiğinde akla ilk gelen protein içeren gıdalardır. Fakat diyetlerde özellikle vücudunu şekillendirmek ve kas kazanmak isteyen bireylerin yüksek oranda tükettiği proteinli gıdalar maalesef çok da masum değil...
Sindirilmesi en zor besin öğelerinden olan protein, böbreklerin iflas etmesine kadar götürecek şekilde böbrekleri yorabilir, kalp ve bağırsak hastalıklarına ise davetiye açabilir. Protein tüketimi herkes için aynı olmamalıdır dolayısıyla bir uzman eşliğinde protein oranı arttırılıp azaltılabilir.
Tüm bu etkilerin yanı sıra kilo kaybının da önüne geçerek tam tersi kilo alımına neden olabilir.
Yapılması gereken: Her insanın protein ihtiyacı kilo, yaş, aktivite yoğunluğu gibi belirli faktörlere göre değişiklik gösterebilir. Günlük aktiviteniz kısıtlıysa ve profesyonel olarak spor ya da ağrılıklı antrenman yapmıyorsanız protein tüketimi kilogram başına 1-1.2 gr olmalıdır.
Özellikle yaz aylarında serinletme özelliğinden dolayı sıklıkla tüketilen maden suyu, kalorisiz olmasından dolayı diyet programlarının da baş tacıdır. Ancak bilindiği gibi 'her şeyin fazlası zarar'dır özellikle de su yerine maden suyu tüketildiğinde metabolizma yavaşlamasıyla doğru orantıda kilo verme hızı da oldukça yavaşlayacaktır.
Yapılması gereken: Yaşam kaynağımız sudur ve diğer tüketilen içecekler sıvı alımını olumlu etkilese de hiçbir içecek suyun yerini tutmayacaktır. Bu yüzden günde 2-2.5 litre su üketimine dikkat edilmelidir.
*Maden suyu tüketimi de en fazla 2 şişe olmalıdır.