Emeklilik şartlarından işveren teşviklerine, aile hekimliği hizmetlerinden iş sağlığı ve güvenliği düzenlemelerine kadar birçok konuda yenilikler hayata geçti. SGK Başuzmanı İsa Karakaş, yeni düzenlemeleri detaylı bir şekilde ele alarak önemli açıklamalarda bulundu.
Torba yasada, işverenleri yakından ilgilendiren önemli bir düzenleme yer aldı. Daha önce borcu olmayan ve usulsüz sigortalı çalıştırmayan işverenler, 5 puanlık prim indiriminden faydalanabiliyordu.
Ancak yeni düzenleme ile bu teşvik oranı 4 puana düşürüldü. Sadece imalat sektöründe faaliyet gösteren işverenler, 5 puanlık indirimden yararlanmaya devam edecek.
Engelli bireyler için kritik bir değişiklik torba yasada yer aldı. Daha önce vergi indirimi sayesinde emekli olabilen engelliler için bu imkan kaldırıldı.
İsa Karakaş, emekli olmayı planlayan engelli bireylerin ellerindeki raporlara göre bir an önce işlemlerini tamamlamaları gerektiğini vurguladı.
Daha önce emekli olmuş engelliler, sürekli raporları varsa kazanılmış hak kapsamında bu değişiklikten etkilenmeyecek.
Ancak süreli raporu bulunanlar kontrol muayenesine çağrılacak. Bu muayenelerde en az %40 engel oranı aranacak ve bu oranın altında kalanların emeklilikleri iptal edilebilecek.
Torba yasa, aile hekimliği hizmetlerini de etkiledi. Bundan böyle, yabancı uyruklu bireylerin özel sertifikalı aile hekimlerinden mesai saatleri dışında alacakları hizmetler ücretsiz olacak.
Ayrıca, aile hekimlerinin haftalık çalışma süresi en az 40 saat olarak belirlendi ve hizmetlerin bakanlık tarafından onaylanan kriterler çerçevesinde sunulması zorunlu hale getirildi.
SGK ile bankalar, ticaret ve sanayi odaları gibi kurumlar arasında veri paylaşımını kolaylaştıran düzenleme yürürlüğe girdi. Düzenleme, banka sandıkları veya ticaret odası sandıklarında yaşanan emeklilik maaşı bağlama süreçlerini hızlandırmayı hedefliyor.
Torba yasa, yabancı öğrencilerin genel sağlık sigortasından yararlanmasını kolaylaştıran yenilikler içeriyor.
İş sağlığı ve güvenliği alanında da yenilikler var. Özellikle 50’den az çalışanı olan tehlikeli iş yerlerinde, çalışanların yeni bir kurum üzerinden hizmet alması mümkün olacak. Aile hekimliği dışında bu kurumdan rapor ve diğer sağlık hizmetlerini almak kolaylaştırılacak.
Ziraat odalarının bildirim yükümlülükleri, uygulanacak cezalar ve SGK bildirimleriyle ilgili konularda da düzenlemeler yapıldı.