Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan son açıklamaya göre, bölgede hayatını kaybedenlerin sayısı 58 bin 573’e, yaralı sayısı ise 139 bin 607’ye yükseldi. Sadece son 24 saat içinde, Gazze'deki hastanelere 94 kişinin cenazesi ve 252 yaralı ulaştı. Cenazelerden 7’sinin daha önceki saldırılarda enkaz altında kalan sivillere ait olduğu belirtildi.
18 MART'TAN YANA BİLANÇO DAHA DA AĞIRLAŞTI
İsrail’in tek taraflı olarak 18 Mart’ta ateşkesi bozmasının ardından, Gazze’deki şiddet daha da tırmandı. Bu tarihten itibaren 7 bin 750 Filistinli yaşamını yitirirken, 27 bin 566 kişi de yaralandı. Filistinli yetkililer, hala enkaz altında kalan birçok sivilin olduğunu ve gerçek kayıp sayısının daha yüksek olabileceğini ifade ediyor.
YARDIM NOKTALARI DA HEDEFTE
Sivillerin temel ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştığı yardım dağıtım bölgeleri de saldırıların hedefinde yer alıyor. Filistin Sağlık Bakanlığı, son 24 saat içinde bu noktalara yönelik saldırılarda 7 kişinin daha yaşamını yitirdiğini, 30’dan fazla kişinin de yaralandığını açıkladı. Böylece, yardım alanlarında hayatını kaybedenlerin toplam sayısı 851’e, yaralı sayısı ise 5 bin 634’e yükseldi.
GÜNDE 10 ÇOCUK UZUV KAYBINA UĞRUYOR
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR), Gazze’deki insani krizin derinleştiğine dikkat çekti. Yapılan açıklamada, bugüne kadar 40 bin 500’ü aşkın çocuğun da aralarında bulunduğu 134 bin 105 kişinin savaş nedeniyle yaralandığı belirtildi. Yaralanmaların yüzde 25’inin kalıcı engellere yol açtığı, özellikle uzuv kaybı ve ciddi işitme kaybı vakalarının arttığı ifade edildi. OHCHR, her gün ortalama 10 çocuğun bir ya da iki bacağını kaybettiğini duyurdu.
ENGELLİLER VE YAŞLILAR BÜYÜK TEHLİKE ALTINDA
Yoğun çatışmalar nedeniyle engelli bireylerin ve yaşlıların temel haklara erişimi neredeyse tamamen ortadan kalktı. OHCHR’ye göre, bölgede artık koruma sağlayacak hiçbir güvenli alan kalmadı. Gıda, su, ilaç ve tıbbi yardım eksikliği de sivillerin yaşamını tehdit eden en önemli unsurlar arasında yer alıyor.
İNSANI YARDIMLAR YETERSİZ
Bölgedeki insani krizin büyüklüğü karşısında, uluslararası toplumdan İsrail'e yönelik ateşkes çağrıları sürerken, yardımların Gazze’ye ulaşması ise hem lojistik zorluklar hem de güvenlik sorunları nedeniyle aksıyor. Birleşmiş Milletler ve birçok insan hakları kuruluşu, sivillerin korunması ve insani yardımların kesintisiz ulaştırılabilmesi için kalıcı bir çözüm çağrısında bulunuyor.