Al-Nunu, Hamas’ın, insani yardımların kesintisiz şekilde bölgeye ulaşmasını sağlamak ve İsrail saldırılarını sonlandırmak amacıyla 10 esiri serbest bırakmaya hazır olduğunu da duyurdu. Yaşanan gelişme, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın 2 Temmuz’da gündeme getirdiği ve İsrail’in kabul ettiğini açıkladığı ateşkes planı kapsamında gerçekleşti. Hamas da birkaç gün süren değerlendirmelerin ardından aynı plana onay verdiğini duyurarak, barışa yönelik önemli bir adım attı.

HAMAS'IN KOŞULLARI NELER?

Taher al-Nunu, yaptığı açıklamada, Hamas’ın halkını korumak, “soykırımı durdurmak” ve yardımların özgür ve onurlu bir şekilde Gazze’ye girişine olanak tanımak için esnek davrandıklarını vurguladı. Ateşkesin uygulanabilmesi için bazı temel şartlara da dikkat çekti:

  • İnsani yardımın kesintisiz şekilde bölgeye girişi.
  • Filistinlilerin zorla yerinden edilmesini önleyecek mekanizmaların geliştirilmesi.
  • İsrail askerlerinin çekilmesinin, sivillerin hayatını etkilemeyecek şekilde planlanması.

Al-Nunu, bu koşulların “müzakerelerin ikinci aşamasının yolunu açacak” nitelikte olması gerektiğini belirtti.

Hakan Fidan’dan, yeni İletişim Başkanı Burhanettin Duran’a tebrik mesajı
Hakan Fidan’dan, yeni İletişim Başkanı Burhanettin Duran’a tebrik mesajı
İçeriği Görüntüle

GAZZE'DE BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR

İsrail’in 2023 sonundan itibaren yoğunlaştırdığı saldırılar sonucu şimdiye kadar en az 57 bin 575 Filistinli hayatını kaybetti. Sivil halkın yaşadığı insani kriz her geçen gün derinleşirken, Gazze’de elektrik, su ve temel gıda ürünlerine erişim neredeyse imkânsız hale geldi.

Trump’ın planını kabul eden ilk taraf İsrail olmuştu. Ardından Hamas’ın da aynı plana onay vermesiyle diplomatik çözüm ihtimali güç kazandı. Hamas’ın bu adımının arkasında, hem uluslararası baskılar hem de bölgede giderek kötüleşen insani tablo etkili oldu.

Kaynak: İHA