"Anadolu Gezegen Gezgini - Anatolian Rover Challenge" adlı yarışma, Bangladeş, Polonya Hindistan, Çekya, Almanya, İngiltere ve Türkiye olmak üzere 7 ülkeden 27 takımın mücadelesine sahne oluyor.
Yarışma, dünyanın dört bir yanından Rover meraklısı takımları bir araya getirmeyi amaçlıyor. Teknoloji ve mühendisliğin buluştuğu ARC '25 Anadolu Rover Mücadelesi bu yıl 23-27 Temmuz tarihleri arasında ODTÜ yerleşkesinde gerçekleştiriliyor.
FARKLI GÖREVLER İÇİN FARKLI ROVER TASARLANIYOR
Etkinlik hakkında ankaranethaber.com muhabirine açıklamalarda bulunan ve iki yıldır üzerinde çalıştıkları projenin neticesini görmek üzere ARC’25 mücadelesine katıldıklarını dile getiren ODTÜ Rover Takımı’ndan Hikmet Gülaliyev, “Rover’ımızı geliştirme aşaması bazen zor, bazen kolaydı. Bazı problemlerimiz oldu çözdük, eğlenceli anlar yaşadık. Çıktığımız görevde aldığımız datalar sayesinde takımımızın kendi deneylerini yapmasını, aldığımız toprak örneklerini ortak gruba teslim ederek onların kendi hipotezlerini denemelerini sağlayacağız.” dedi.
Yarışmanın 27 Temmuz Pazar günü sona ereceğini belirten Gülaliyev, “Diğer Roverlarla, dünyanın diğer ülkelerinden gelen takımlarla birlikte aynı anda bazı görevler yerine getirmeye çalışacağız. ‘Rover’ dediğimiz aslında uzay keşif aracı. Bunlar farklı gezegenlere farklı amaçlarla gönderilen, orada toprak örneği ve diğer atmosfer örnekleri alıp geri göndermesi planlanan araçlar. Daha önce Ay’a ve Mars’a defalarca gönderildi. Bizim bu yarışmadaki amacımız da aslında oradaki durumları yer üzerinde tekrarlayarak öğrenciler arasında buna benzer, NASA’nın gönderdiği Roverlara benzer bir araç hazırlayıp burada yarışmak. Ve burada kendimizi geliştirmeye çalışmak.
Bu yarışmanın Avrupa ve Amerika versiyonları da var. Şu anda Anadolu Rover Yarışması’ndayız.” şeklinde konuştu.
JUNIOR ROVER KÜÇÜK BOYUTUYLA DAHA İŞLEVSEL
İTÜ Uzay Mühendisliği Bölümü mezunu ve Uzay Keşif Topluluğu Derneği (UKET) üyesi Abdullah Çerkezoğlu, ankaranethaber.com muhabirine yaptığı açıklamada bu organizasyona Junior Rover üreticisi/yöneticisi olarak katıldığını belirterek, “İki senedir bu organizasyonların tasarımlarını ve görev dizaynlarını yapıyorum. Katılımcı takım sayısı her yıl artıyor ve büyümeye devam ediyoruz. Uzay temalı robotik yarışmalarda dünyada öncülerden biri olduğumuzu söyleyebiliriz.” dedi.
Almanya ve Bangladeş takımlarının yanı sıra İzmir, Bursa, Ankara, Eskişehir, Adana gibi farklı illerden başvurular olduğunu dile getiren Çerkezoğlu, “Junior Rover kategorisinde hem lise hem üniversite takımlarına hitap ediyoruz. Daha düşük bütçe limitleriyle daha fazla şeyi gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz burada.
Benzer şekilde Çin görevlerinde ‘Pick Pack Mission’lar oluyor. Çinlilerin uzaya göndermeyi hedeflediği görevler bunlar. Burada bütün dünyaya açtıkları belirli bir hacim oluyor, küçük bir hacim. Diyorlar ki, ‘Siz de kendi görevinizi tasarlayıp buraya getirebilirsiniz. Biz de size bu konuda öncü olacağız. Görev aracınızı bizimle birlikte aya gönderebilirsiniz.’ diyorlar. Bu gibi senaryolarda aslında bizim yarışmamızın bir tık daha öne çıktığını düşünüyorum ben. Bunun sebebi de Junior Roverların aslında daha küçük boyutlu olması, daha küçük bütçelerle daha fazla şey deneyebilme imkânı sağlaması. Uluslararası projelerde yer alabilmek için bu gibi teknolojilerle de kendimizi ilerletmemiz gerekiyor. Biz de bu konuda Türkiye’de öncü olmaya gayret ediyoruz. Uzay çalışmaları konusunda insanlara imkân sağlamaya ve onlarda bu kültürü oluşturmaya çalışıyoruz. Önemli bir sivil toplum kuruluşu olarak bütün üniversitelerden multidisipliner bir ekiple gönüllü olarak çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.