Etkinlik, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Dışişleri Bakanlığı Latin Amerika Genel Müdürü Büyükelçi Yaprak Balkan, Meksika, El Salvador, Kosta Rika, Panama ve Nikaragua Büyükelçileri ile Latin Amerika'dan birçok diplomatik misyon temsilcisi, akademisyen ve öğrencinin katılımıyla Ankara Üniversitesi Rektörlük 100. Yıl Salonu'nda gerçekleştirildi.

Göç konusunda akademik perspektifler Ankara'da ele alındı

Konferans kapsamında, göçün ekonomik, kültürel ve siyasi boyutları detaylı şekilde ele alınarak akademik bir bakış açısıyla değerlendirildi. Guatemala Büyükelçisi Eduardo Enrique Hernandez Recinos, konferansta yaptığı konuşmada göçün sadece ekonomik ya da sosyal bir mesele olmadığını, aynı zamanda uluslararası ilişkiler, güvenlik ve kültürel uyum açısından da çok boyutlu bir konu olduğunu vurguladı.

Aü Rektör Ünüvar"Dilimize 50’ye yakın eser kazandırdık ve kazandırmaya devam ediyoruz"

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ise, 2006 yılında güncellenen Latin Amerika ve Karayipler Eylem Planı Açılımı kapsamında, üniversite bünyesinde kurulan Latin Amerika Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi aracılığıyla bölge ülkeleriyle eğitim, bilim ve kültür alanlarındaki iş birliklerini geliştirmek için yoğun çaba sarf ettiklerinin altını çizdi.

Ankara’da şehirden kaçış rehberi! Doğayla baş başa kalabileceğiniz 4 muhteşem rota Ankara’da şehirden kaçış rehberi! Doğayla baş başa kalabileceğiniz 4 muhteşem rota

Ünüvar, bölgedeki ülkeler ve yükseköğretim kurumlarıyla karşılıklı yarar, saygı ve iş birliği temelinde yürütülen çalışmalar sayesinde, coğrafi uzaklığın getirdiği engelleri aşarak gönül köprüleri kurduklarını ve kurmaya devam ettiklerini dile getirdi.

Ülkemizde Latin Amerika Çalışmaları alanında önemli bir boşluğu dolduran Ankara Üniversitesi LAMER’in, yurt içinde ve yurt dışında düzenlediği faaliyetlerle geniş bir iş birliği ağı oluşturduğuna değinen Ünüvar, “Kuzeyden güneye, Latin Amerika ve Karayipler'in çok değerli üniversiteleriyle 50’yi aşkın akademik iş birliği protokolü imzalamış bulunuyoruz. Bunun yanında, Türkiye’de Latin Amerika üzerine gerçekleştirdiğimiz projelerle dilimize 50’ye yakın eser kazandırdık ve kazandırmaya devam ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

"Göç konusu küresel bir mesele olarak gündemdeki yerini koruyor"

Ankara Üniversitesi olarak, Latin Amerika ve Karayipler bölgesi büyükelçilikleri ile iş birliği içinde olmaktan büyük memnuniyet duyduklarını vurgulayan Ünüvar, Türkiye ile Latin Amerika arasında akademik, bilimsel ve kültürel iş birliklerini daha da geliştirmek için büyük fırsatlar bulunduğunu kaydetti. 

Aü Göç Konferansı

Medeniyetlerin ve kültürlerin kavşağı olan ülkemizde göç olgusunun tarih boyunca beşeri ve sosyal hayatın bir parçası olduğuna değinen Rektör Ünüvar, şu ifadelere yer verdi:

“Hepimizin de bildiği gibi Latin Amerika ile ilk temaslarımız 19. yüzyılın sonlarından 20. yüzyılın başlarına uzanmakta olup, Osmanlı vilayetlerinden çeşitli bölge ülkelerine göç eden ve Osmanlı pasaportu taşımaları sebebiyle ‘Türk’ olarak adlandırılan ilk göçmenler aracılığıyla gerçekleşmiştir. Bugün de burada, Orta Amerika’daki göç dinamikleri üzerine değerli bir konferans dinleyeceğiz. Guatemala’nın Ankara Büyükelçisi Eduardo Enrique Hernandez Recinos ile yaptığımız görüşmede, farklı coğrafyalarda olsa da göç konusunun küresel bir mesele olarak gündemdeki yerini koruduğunu bir kez daha teyit ettik. Bugün, kendisinin bu önemli konuda sunacağı konferansı dinlemekten büyük memnuniyet duyacağız.”

Çok Bıyutlu Göç

Konuşmaların ardından program Büyükelçi Eduardo Enrique Hernandez Recinos’un “Göçün Çok Boyutluluğu” başlıklı konferansı ile devam etti. Recinos, Latin Amerika ülkeleri ve dünya genelinde yaşanan göç sorununa ilişkin sunum yaptı. 

Program, soru-cevap bölümünün ardından hatıra fotoğrafı çektirilmesiyle sona erdi.

Kaynak: Cansel Yıldız