Pandemi öncesinde 20 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi koyduklarını belirten ATO Başkanı Gürsel Baran, Türkiye ile Fransa arasındaki ticaretin mevcut potansiyeli yansıtmadığını vurgulayarak özellikle Ankara'nın Fransa ile ticaret hacmini artırmayı amaçladıklarını ifade etti.
FRANSA BÜYÜKELÇİSİ DUMONT’TAN ZİYARET
Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Isabelle Dumont, beraberindeki heyetle birlikte ATO Başkanı Gürsel Baran’ı makamında ziyaret etti. Büyükelçi Dumont’un yanında, Büyükelçilik Ekonomi Dairesi Başkan Yardımcısı Orhan Chiali, Konsolos Yardımcısı Valentin Allary Lacroix ve Sürdürülebilir Kalkınma Ataşesi Berat Durmuş da yer aldı. Görüşmede, iki ülke arasındaki ticaret ve ekonomik ilişkilerin nasıl daha ileriye taşınabileceği konusu ele alındı.
“ANKARA EKONOMİSİ BÜYÜK BİR REKABET GÜCÜNE SAHİP”
Baran, Büyükelçi Dumont’a Ankara’nın ekonomik yapısı ve güçlü sanayi altyapısı hakkında geniş bir bilgi verdi. Başkent’teki 13 organize sanayi bölgesinde yer alan 15 binden fazla işletmenin iç ve dış pazarlara üretim yaptığını belirten Baran, Ankara’nın savunma sanayi, havacılık, medikal ürünler ve yenilenebilir enerji alanlarında büyük bir rekabet gücüne sahip olduğunu söyledi. Ankara’nın teknoloji üretimi konusunda da önemli bir merkez olduğuna dikkat çeken Baran, şehrin 21 üniversitesi, 13 teknokenti, 152 Ar-Ge merkezi ve 36 tasarım merkeziyle ulusal ve uluslararası alanda güçlü bir konumda olduğunu ifade etti.
“FRANSA İLE TÜRKİYE ARASINDA TİCARET VE YATIRIM İLİŞKİLERİ GÜÇLENDİRİLMELİ”
Baran, Türkiye ve Fransa arasındaki ticaretin 2024 yılı sonunda 22,5 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini ve Fransa'nın Türkiye’nin ihracat ve ithalatında altıncı sırada yer aldığını belirtti. Ancak, mevcut rakamların iki ülkenin ekonomik potansiyelini tam olarak yansıtmadığını vurgulayan Baran, özellikle Ankara’nın Fransa ile olan ticaretini artırmak istediklerini söyledi. Baran, Fransız sermayeli yaklaşık 1.700 şirketin Türkiye’de faaliyet gösterdiğini ve bu şirketlerin toplam yatırımının 8,5 milyar dolara yaklaştığını belirtti. Aynı şekilde, Türk şirketlerinin de Fransa’da yatırım yaptığını hatırlatan Baran, iki ülke arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerinin daha da güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
VİZE SORUNU VE YEŞİL MUTABAKAT
Baran, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliği konusunda Fransa’nın desteğine ihtiyaç duyduklarını dile getirerek, AB’nin Schengen vizesi uygulamalarının, iş insanlarını fuar ve ticaret görüşmeleri için yurt dışına çıkarken zor durumda bıraktığını belirtti. Ayrıca, Yeşil Mutabakat sürecine ilişkin de yorum yapan Baran, bu sürecin ertelenmesi gerektiğini kaydetti.
BÜYÜKELÇİ DUMONT’TAN 30 MİLYAR DOLAR HEDEFİ
Fransa Büyükelçisi Isabelle Dumont ise, 2023 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Fransa ile Türkiye arasındaki ticaret hacmini 30 milyar dolara çıkarma sözü verdiğini belirterek, iki ülke arasındaki ticaretin dengeli şekilde gelişmesinden memnuniyet duyduklarını ifade etti. Dumont, gelecekteki sanayi işbirlikleri ve Yeşil Mutabakat Anlaşması’na dair de önemli çalışmalar yürütüldüğünü söyledi. Türkiye ile AB arasındaki yakınlaşmayı desteklediklerini vurgulayan Dumont, Türkiye’nin AB değerler birliğine katılmasının Fransa için büyük bir öneme sahip olduğunu belirtti.