Atasözleri ve deyimler, kalıplaşmış sözler arasında farklı özellikler taşıyan ifadelerdir. Benzerlikleri sebebiyle sıklıkla karıştırılan bu sözlerin ayrıldığı nokta, deyimlerde yaygın olarak kullanılan mecaz anlatım ve atasözlerindeki öğüt verme niteliğidir. Ayrıca, deyimler birleşik fiillerden oluşan türleri de içermektedir. Zamanla bazı birleşik fiiller de deyim haline gelmiştir. Bu kalıplaşmış sözler, dilde anlam zenginliği oluşturan ifadelerdir ve Türkçenin zenginliğine katkıda bulunurlar. Örneğin, "Eşekten düşmüşe (veya düşmüş karpuza) dönmek" ifadesi, bu tür zengin anlamlı deyimlerden biridir.Eşekten düşmüşe (veya düşmüş karpuza) dönmek ne demektir?
Eşekten Düşmüşe (Veya Düşmüş Karpuza) Dönmek Ne Demek? Eşekten Düşmüşe (Veya Düşmüş Karpuza) Dönmek Kelimesinin Güncel TDK Sözlük Anlamı Ne Demektir?
- "Eşekten düşmüşe (veya düşmüş karpuza) dönmek" ifadesi gerçekte iki farklı anlama sahiptir,
TDK (Türk Dil Kurumu) sözlüğünde şu şekilde açıklanmıştır:
- Argo: Çok şaşırmak, donup kalmak.
Genel anlam: Kötü bir duruma düşmek.
Bu deyim, farklı durum ve bağlamlarda kullanılarak kişinin şaşkınlığını veya kötü bir duruma düşmesini ifade eder.
Eşekten Düşmüşe (Veya Düşmüş Karpuza) Dönmek Kelimesi Nasıl Yazılır? Eşekten Düşmüşe (Veya Düşmüş Karpuza) Dönmek Kelimesinin Doğru Yazımı Nedir?
Eşekten Düşmüşe (Veya Düşmüş Karpuza) Dönmek
Eşekten düşmüşe (veya düşmüş karpuza) dönmek cümle içerisinde kullanımı
"Bunlar ezberlerindeki mânileri söylerler, dağarcıklarında mâni kalmayınca da eşekten düşmüş karpuza dönerler." - Salâh Birsel