Şair Cahit Külebi'nin hayatı vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Peki Cahit Külebi kimdir? Cahit Külebi aslen nereli, ne zaman vefat etti? Cahit Külebi'nin şiirleri... 

Cahit Külebi Türk Şiirlerinde yenileşme hareketinin öncü isimlerindendir. Kendine özgü bir lirizm ve duygusal derinlik olan şiirler yazmıştır. Halk şiirinden, türkülerden yararlanarak çağdaş bir şiir oluşturmuş, konu olarak yurt, insan ve doğa sevgisini işlemiştir. Şiirlerinde tema olarak çocukluğunun ve gençlik yıllarının geçtiği yörelerden izlenimlerini yansıtmıştır. Usta şairin vefatının üzerinden 26 yıl geçmiştir.

CAHİT KÜLEBİ HAYATI

Mahmut Cahit Külebi, 20 Aralık 1917'de Tokat'ın Zile ilçesinde doğdu. Soy adı yasasının çıkmasıyla beraber ailesi Erencan soyadını almıştır, şair ise takma Külebi soyadını sonradan tescil ettirmiştir. İlk ve ortaokulu Tokat'ta okuyan Cahit Külebi, Sivas Lisesinden mezun oldu. İstanbul Yüksek Öğretmen Okulu Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirdi. Öğretmen okulundayken Reşit Rahmeti Arat desteğiyle Almanya'ya ve Fransa'ya gidip dil eğitimleri almıştır.  Antalya Lisesinde stajyer Edebiyat öğretmenliği yapmıştır.  Külebi daha sonra ise, Ankara Devlet Konservatuvarında, Ankara Gazi Lisesinde ise edebiyat öğretmenliği yaptı. Sonraki yıllarda Millî Eğitim müfettişi oldu.

Öğretmen okulunda öğrenim görürken, Ahmet Hamdi Tanpınar da hocalığını yapmıştır. İsviçre’ye kültür ataşesi ve öğrenci müfettişi olarak atandı. Yurda dönünce Millî Eğitim Bakanlığı Başmüfettişliği ve Kültür müsteşar yardımcılığı görevlerinde bulundu. 1973'te kendi isteğiyle emekliye ayrıldı. 1983 yılına kadar Türk Dil Kurumunda çalıştı. 1976'dan sonraki dönemde Türk Dil Kurumu Genel Yazmanı’ydı.

Şair Külebi ömrünün son yıllrını Ankara Çankaya'daki bir apartmanın zemin katında geçirdi. Kalp ve böbrek yetmezliğiyle kronik akciğer rahatsızlığı bulunan Külebi, 20 Haziran 1997'de 80 yaşında vefat etti. Ankara'da toprağa verilen şairin naaşı, 2010 yılında ailesinin isteği üzerine Tokat Niksar'a taşınarak Karşıbağ Mahallesi'ndeki Şair Erzurumlu Emrah Türbesi'nin yanında defnedildi.

"Fahri Doktor" unvanı verildi

Vefatından bir süre sonra Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Senatosu tarafından Usta şaire, "Fahri Doktor" unvanı verilmiştir.

CAHİT KÜLEBİ'NİN ESERLERİ

Cahit Külebi'nin öyküleri ve denemeleri de edebiyat dünyasında önemli bir iz bırakmıştır.

Şair Cahit Külebi'nin eserleri:

Atatürk Kurtuluş Savaşında (1952)

Yeşeren Otlar (1954)

Süt (1965)

Şiirler (1969)

Türk Mavisi (1973)

Sıkıntı ve Umut (1977)

Yangın (1980)

Bütün Şiirleri (1982)

Güz Türküleri (1991)

Bütün Şiirleri (1997)

Güzel Yurdum (1996)

Zerdali Ağacı (1990)

Rüzgar (1949)

Anı- İçi Sevda Dolu Yolculuk (1986)

Düz yazı- Şiir Her Zaman (1985)"

Muhabir: Haber Bülteni