Belki de birçoğunuzun bugün ilk kez duyacağı bir meyve Şelengo. Şelengo sadece ismiyle değil formuyla da görenleri ve yiyenleri şaşırtan bir meyve. Çünkü baktığınızda minik bir karpuza benziyor ancak kestiğinizde iç görüntüsüyle kavunu andırıyor. Tattığınızda ise salatalığa benzer bir tat alıyorsunuz.
Üstelik bu sıra dışı meyve, bu topraklarda yetişiyor. Türkiye'de sadece Şanlıurfa-Viranşehir'de yetiştirilen şelengo için Türk Patent ve Marka Kurumu'na coğrafi işaret tescili için patent başvurusu bile yapıldı.
Şelengo Nedir?
Kabakgiller ailesinin bir üyesi olan şelengo, ülkemizde sadece Viranşehir'de yetişen çok özel bir yiyecek. Üretiminde gübre kullanılmadığı için çok da doğal. Yaz mevsiminde yetişen şelengonun toplandıktan 2-3 gün sonra hemen tüketilmesi gerekiyor. Bölgede karpuz ve kavundan daha çok tüketilen bir meyve olan şelengonun patent başvurusu da yapıldı. Şelengo üreticileri de bu güzel meyvenin daha çok tanınmasını istiyorlar.
"Viranşehir'in mangosu" olarak anılan bu ilginç yiyecek ekonomik olması nedeniyle de çok tercih ediliyor.
Şelengo Nasıl Yenir?
Tat olarak salatalığa benzeyen şelengo kabuklarıyla direkt yenebildiği gibi, yemek tariflerinde de kullanılabiliyor. Örneğin şelengo ile cacık yapabilir, turşusunu kurabilir, salatalarda kullanabilirsiniz. Hatta dolmasını bile yapabilirsiniz.
Önemli Faydaları
Sadece lezzetli olmakla kalmayan şelengo önemli faydalarıyla da dikkat çekiyor. Zira şelengo kan şekerini düşürüyor ve kandaki toksinlerin atılmasına yardımcı oluyor. Aynı zamanda acı şelengolar bir krem gibi sürülerek isilik hastalığının tedavisinde kullanılıyor.