Birçok insan marjinal ne demek sorusunun yanıtını arar. Finans alanında da sıklıkla kullanılan bir terim olan marjinal, geniş kitleler tarafından sıkça araştırılmaktadır. Öyleyse, marjinal kelimesinin anlamı nedir? Marjinal nedir? İşte tüm detaylar!
Marjinal Ne Demek?
Marjinal sözcüğünün sözlük manası ve ne anlama geldiği, cümle içinde kullanımı birçok insanın araştırdığı bir husus olarak lanse ediliyor. Bu kelimenin kökeni Fransızcadır. Belirli anlamlarda kullanılır. Peki marjinal ne demek?

Bilindiği gibi marjinal sözcüğü, son dönemlerde biraz fazla kullanılan kelimeler arasında konumlanır. Türk Dil Kurumunda bu sözcüğün iki tane manası bulunur. Birinci mana, aykırı demektir. İkinci mana ise matematik kategorisinde son birim olması şeklinde açıklanmaktadır. Marjinal günlük hayatta genel olarak aykırı anlamında kullanılır. Sözcüğün kökeni Fransızcadır. Ayrıca bu sözcük dilimize Fransızcadaki marginal kelimesinden gelmiştir.
Marjinal Kimlere Denir?
Marjinal ne demek açıkladık. Marjinal kimlere deniyor sorusunun cevabı da araştırılır. Marjinal sözcüğü yukarıda bahsettiğimiz gibi aykırı olan, limit ve sınırları zorlayan, sıradanlık barındırmayan manalarında kullanılır. Diğer insanlardan fiziksel biçimde değişik duran bireylere marjinal tip denir. Ancak marjinal kelimesi, sıradan olmanın ötekileştirildiği bir üslup ile kullanılmaz. Bundan ötürü marjinal sözcüğünü kullanırken manasını bilmek, doğru şekilde kullanmayı mümkün hale getirecektir.

Marjinal Analiz Nedir?
Marjinal ne demek sorusu öne çıktığında bir diğer dikkat çeken kavram da marjinal analiz olur. Marjinal analiz, belirli bir faaliyetten elde edilen ek değer ya da yararların, aynı faaliyetin maliyetleriyle karşılaştırıldığında incelenmesi aşamasıdır. Marjinal analiz tanımı, analizin, marjinal sözcüğünün de belirttiği gibi, bir mal ya da hizmetten bir birim daha satın almanın maliyet ve yararlarını incelemek olduğunu vurgulamaktadır. Bununla beraber üretime ek bir iş faaliyeti eklemenin maliyet ve yararlarını analiz etmek için de tercih edilir.
Genel manada insanlar kaynaklarından en yüksek değeri elde etmeyi amaç edinirler. Aynı şey firmalar için de geçerli olmaktadır. Firmaların kârlı olabilmek için belirli faaliyetlerin yararlarının maliyetlerinden daha ağır basmasını sağlamaları gerekmektedir. Bu ilişkiyi tartmanın araçlarından biri, malların üretimindeki marjinal bir değişikliğin ya da bir girdi veya malın ilave biriminin maliyet ve yararlarının incelenmesi olan marjinal analizdir.
Mesela bir fırın işletmesi ekmek üretimindeki artışın potansiyel yararlarını tespit etmek için marjinal analizden faydalanabilir. Bu karar verme aracı, bireylerin ve işletmelerin, maliyetleri en aza indirmek ve yararları maksimum düzeye çıkarmak amacıyla kıt kaynaklarını nasıl tahsis edeceklerine karar vermelerine destek olmak açısından faydalıdır.