Gemlik Körfezi'nde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremin ardından değerlendirmelerde bulunan Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan, 5.5 ve üzeri deprem üretebilecek fay zonları üzerinde bulunan 24 şehir, 110 ilçe ve 500'den fazla mahallenin risk altında olduğunu belirtti. Aykan, Gemlik Körfezi'ndeki depremin, Kuzey Anadolu Fayı'nın kuzey kolu üzerinde beklenen Büyük Marmara Depremi ile ilgisi olmadığını açıkladı.

Gemlik Körfezi Depremi ve Fay Hattı Üzerindeki Tehlike
Aykan, Pazartesi günü meydana gelen depremlerin, Kuzey Anadolu Fayı'nın güney kolu üzerinde gerçekleştiğini ve bu depremin, Büyük Marmara Depremi ile bağlantılı olmadığını ifade etti. Ancak, farklı bir kolda gerçekleşen depremin 24 şehir, 110 ilçe ve 500'den fazla mahallenin bulunduğu fay zonları üzerinde gerçekleştiğine dikkat çekti. Aykan, "Ülkemizde, Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Bolu, Burdur, Bingöl, Aksaray, Aydın, Denizli, Eskişehir, Erzurum, Erzincan, Hakkari, Hatay, Kahramanmaraş, Kayseri, Konya, Kütahya, Manisa, Muğla, Sakarya, Tokat, Osmaniye, İzmir illerimiz diri fay üzerindedir. Özellikle sismik boşluk olarak tanımladığımız yani kırılma zamanı gelmiş olan, yerleşim yerlerinden geçen diri faylar büyük risk oluşturmaktadır. Türkiye'de yaklaşık 20 yerde sismik boşluk olarak tanımladığımız, yani kırılma zamanı gelmiş, fay parçaları var." dedi.

Balıkesir ve Çevresindeki Büyük Risk
Balıkesir ve ilçelerinin özellikle Kuzey Anadolu Fayı'nın güney kollarında konumlandığına vurgu yapan Aykan, bu bölgede 20 fay segmenti bulunduğunu ve çoğunun 7 ve 7.2 büyüklükte deprem üretebilecek potansiyele sahip olduğunu belirtti. Tarihsel depremlere bakıldığında Balıkesir'in deprem tehlikesinin yüksek olduğunu ifade etti. Aykan, "Bilimsel çalışmalara göre, özellikle Marmara Denizi içinden geçen kuzey kolu, Kuzey Anadolu Fayı başı olan Bingöl, Balıkesir, Kahramanmaraş taraflarındaki fay segmentleri sismik boşluk sınıfında tanımlandığından buralarda yakın gelecekte deprem olacağını gösteriyordu ve yakın gelecekte depremin olabileceğini ifade ettiğimiz bir yerde, Kahramanmaraş’ta Mw= 7.8 büyüklükte deprem oldu. Bu deprem beklenen bir depremdir" şeklinde uyarılarda bulundu.

Türkiye Genelindeki Deprem Riski
Aykan, Türkiye'nin dünyanın en aktif tektonik kuşaklarının üzerinde bulunduğunu ve ülkede 24 il, 110 ilçe ve 500'den fazla mahallenin 5.5 büyüklüğünde deprem üretebilecek fay zonları üzerinde yer aldığını belirtti. Özellikle Marmara Denizi'ne kıyısı olan illerin risk altında olduğunu vurgulayan Aykan, bu bölgeler arasında İstanbul, Balıkesir, Bursa, Yalova, Çanakkale, Kocaeli, Tekirdağ'ın bulunduğunu söyledi.
Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan, Türkiye'de deprem master planları yapılması, kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verilmesi, yapıların depreme dayanıklı hale getirilmesi ve zemin özelliklerinin dikkate alınarak uygun yapıların inşa edilmesi gerektiğini ifade etti. Deprem riskine karşı güvenli kentlerin oluşturulması ve gerekli önlemlerin zaman kaybetmeden alınması gerektiğini vurguladı.
Aykan, "Deprem master planları yapılması gerekiyor. Kentsel dönüşüm çalışmalarına hız vermemiz gerekiyor. Yapıları deprem etkilerine karşı sağlam yapmamız gerekiyor. Türkiye’nin en büyük sorunlarından bir tanesi zemine uygun yapı yapılmamasıdır. Ülkemizde meydana gelen depremlerde yıkımların çoğunun zemin ile binanın uyumsuz olmasından kaynaklandığını görüyoruz. Sadece binanın sağlam olması yetmiyor; zemin özelliklerinin dikkate alınarak zemine uygun bina yapılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.