Kızılcık Şerbeti dizisindeki Ressem Mehmet Asım Şefik karakteri merak edildi. Peki Ressam Mehmet Asım Şefik kimdir? Mehmet Asım Şefik gerçek mi?

Ressam Mehmet Asım Şefik kimdir?

Mehmet Asım Şefik, Kızılcık Şerbeti adlı dizide karşımıza çıkan bir karakterdir. Senaryoya göre, iki karakter arasında geçen bir konuşmada, duvarda asılı duran yağlı boya tablosu üzerine odaklanılır. Konuşmada, karakterlerden biri tablonun Mehmet Asım Şefik'e ait olup olmadığını sorar. Diğer karakter, aslında tablonun bir replika olduğunu belirttikten sonra, gerçekte ressama büyük bir hayranlık duyduğunu ve ona ulaşmayı çok istediğini ifade eder. Diğer karakter ise onu tanıdığını ve bu konuda yardımcı olabileceğini söyler. Böylece, ressam Mehmet Asım Şefik adı senaryoda önemli bir rol oynar. Ancak, gerçek hayatta böyle bir isim veya ressam bilinmemektedir.

Mehmet Asım Şefik gerçek mi?

Asım ve Şefik adında ya da bu soyadları taşıyan ressamlar bulunmaktadır. Örneğin, Şefik Bursalı. 

Şefik Bursalı, 1903 yılında Bursa'da dünyaya geldi. Sanayi-i Nefise Mektebi'ni birincilikle tamamladı. İbrahim Çallı, Hikmet Onat, Feyhaman Duran, Namık İsmail ve Avni Lifij'in kurduğu Türk Ressamlar Birliği'nin sergilerine henüz öğrenciyken davet edilerek katıldı ve bu alandaki yeteneğini sergiledi. 1930 yılında düzenlenen Avrupa Konkuru'nu birincilikle kazandı.

Daha sonrasında Avrupa'nın çeşitli sanat merkezlerinde çalışmalar ve incelemelerde bulundu. Türkiye'ye döndükten sonra İstanbul, İzmir ve Konya liselerinde resim öğretmenliği yaptı. Özellikle 1934-1936 yılları arasında bulunduğu Konya'da, eserleriyle bu şehrin step karakteristiğini ve Selçuklu-Mevlana kalıntılarını yansıtarak büyük bir üne kavuştu.

Atatürk'ün isteği üzerine 1937-1938 yıllarında eserleri Sovyetler Birliği'nin Moskova, Leningrad ve Kiev şehirlerinde sergilendi. Ayrıca Bükreş, Belgrad, Atina ve Paris gibi şehirlerde de eserleri sergilendi. Hollanda, Belçika ve Avusturya'da da sergileri devam etti ve Avrupa genelinde olumlu eleştiriler aldı.

1936 yılında öğretim üyesi olarak atandığı Güzel Sanatlar Akademisi'nde 30 yıl boyunca hocalık yaptı. Devlet Resim ve Heykel Sergilerinde 1966, 1973, 1980 ve 1982 yıllarında ödüller aldı. 1986'da "Kültür Bakanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü"ne layık görüldü.

1987 yılında Mimar Sinan Üniversitesi, Şefik Bursalı'ya Profesörlük unvanı verdi. Sanatçının doğduğu sokağa ve Belediye Sanat Galerisi'ne adı verildi. Kültür Park ve Bursa Sanat Galerisi'ne de büstleri dikildi. Şefik Bursalı, 20 Nisan 1990 tarihinde vefat etti.

Muhabir: Haber Bülteni