"Her Nasip Vaktine Esirdir"
"Her nasip vaktine esirdir" deyimi, insanların hayatlarında olan olayların, başarıların ve başarısızlıkların zamanı ve şekli Allah tarafından belirlendiğini ifade eder. İnsanlar, ne kadar çaba sarf ederlerse etsinler, sonuçlar yalnızca Allah'ın takdirine bağlıdır. Bu deyim, insanlara sabır ve teslimiyet duygusu aşılar ve her olayın bir hikmeti olduğunu hatırlatır.
Deyimin anlamı, insanların hayatlarında karşılaştıkları zorluklar, başarılar, mutluluklar ve hüzünlerin hepsinin belirli bir zaman ve yerde gerçekleştiğini ve bu durumun Allah'ın hikmetiyle ilgili olduğunu ifade eder. İnsanlar, hayatlarında karşılaştıkları her durumu kabullenmeli ve Allah'ın takdirine teslim olmalıdır.
Kuran-ı Kerim’de Nasip ile İlgili Ayetler Nelerdir?
Dinimizde en önemli yol göstericisi şüphesiz ki Kur’an-ı Kerim ve Peygamber Efendimizdir. Kur’an-ı Kerim’de yer alan nasip ile ilgili ayetlerden bazıları ise şunlardır:
- “Hac ibadetlerinizi tamamlayınca, cahiliye döneminde babalarınızı andığınız gibi, hatta ondan daha coşkulu bir şekilde Allah’ı anın. Bazı insanlar: “Rabbimiz, bize nasibimizi dünyada ver!” der. Öyle kimselerin ahirette hiçbir nasibi yoktur.” (Bakara / 200. Ayet)
- “İman etmelerinden, Resul’ün hak olduğuna şehadet getirmelerinden ve kendilerine apaçık deliller gelmesinden sonra inkârcılığa sapan bir kavme Allah nasıl hidayet nasip eder? Allah zalimler topluluğunu doğru yola iletmez.” (Âl-i İmran / 86. Ayet)
- “Kim âhiret kazancını isterse onun kazancını artırırız. Kim de ahireti bırakıp sadece dünya kazancını isterse ona da ondan bir parça veririz; fakat onun ahirette bir nasibi olmaz.” (Şûrâ / 20. Ayet)
- “Allah'ın sizi, birbirinizden üstün kıldığı şeyleri (başkasında olup da sizde olmayanı) hasretle arzu etmeyin. Erkeklerin de kazandıklarından nasipleri var, kadınların da kazandıklarından nasipleri var. Allah'tan lütfunu isteyin; şüphesiz Allah her şeyi bilmektedir.” (Nisâ / 32. Ayet)
- “Musa şöyle dedi: Rabbim, kendi katından kimin hidayet (hakka rehberlik) getirdiğini ve hayırlı âkıbetin kime nasip olacağını en iyi bilendir. Muhakkak ki, zalimler iflâh olmazlar.” (Kasas / 37. Ayet)
- “İşte yaptıkları iyiliklerin ahirette karşılığını alacak olanlar bunlardır. Allah, hesabı pek çabuk görendir.” (Bakara / 202. Ayet)