Emel Uslu Atik Eğitim Uygulama ve Araştırma Vakfı, ATO Kongre Salonu’nda 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla 'Kadınların Yeniden Doğuşu' isimli panel düzenledi. Girişimci Kadınlar Grubu (GKG) Başkanı Ülkü Gür’ün moderatörlüğünde gerçekleşen panelde sekiz kadın girişimci,  başarı hikâyelerini katılımcılarla paylaştı.

Panele Ankara Kent Konseyi Başkanı, Türkiye Kent Konseyleri Birliği Başkanı ve Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz, ASİAD Başkanı ve EUA Vakfı Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Eda Ersoy Tombakoğlu, Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Çevre Bakanı İmren Aykut, Gökyay Vakfı Satranç Müzesi Mütevelli Heyeti Başkanı Birten Gökyay, Ankara Barosu’nun ilk kadın başkanı Avukat Sema Aksoy, EUA Vakfı Başkanı Emel Uslu Atik, sanayici ve iş insanı Mehmet Akyürek ve STK temsilcileri katıldı.

5 Aralık kadınlar için 8 Mart kadar önemli bir gün

Panel öncesinde haymanagazetesi.org mikrofonuna konuşan ve Ankara Sanayi Odasına kayıtlı ilk kadın sanayici olduğunu belirten Gökyay Vakfı Satranç Müzesi Mütevelli Heyeti Başkanı Birten Gökyay, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün gerçekten kadınların insan haklarını yeterince almadığını kanıtlamak için düşünülmüş güzel bir gün olduğunu söyledi. Birten, “Ama Türkiye için en önemli günlerden biri de 5 Aralık’tır, Atatürk ün bize verdiği eşitlik haklarının onaylandığı gündür. Onun için biz sadece 8 Mart’ı değil 5 Aralık’ı da kutlarız kadınlar olarak. Dünyada Birleşmiş Milletlerin kabul ettiği 8 Mart tabi ki birçok mücadelenin sonunda elde edilmiştir. 1910’larda Clara Zetkin gibi bir kadın ortaya çıkmış daha evvelki kadınların haklarının gelmesini ortaya koyarak kabul ettirmeyi sağlamıştır. Ayrıca Rusya’nın 1917’lerde kadınların bu hakları üzerinde durmuş olduğunu biliyoruz. Onun için yıllardır süren bu mücadele Türkiye’de maalesef istediğimiz noktaya gelemediği gibi biraz gerilemiştir de. Son Dünya Bankası raporlarına göre Türkiye, Uruguay’ın, Dominik’in bile arkasında kalmaktadır ve bu bizleri üzmektedir. Bugünden itibaren daha güçlü bir mücadelenin içine gireceğimize inanıyorum. Çünkü ben bunu yıllar önce 1965’lerde başlatmış bir kadın olarak kadınlarımıza güveniyorum. Cam tavanları delen birçok kadın var ve bu cam tavanları delen kadınlarla mücadelenin devam edeceğine inanıyorum. Öncelikle de kız çocuklarının okutulması çok önemli, annelerin eğitimi çok önemli. Bu eğitim ve annelerin yetiştirdiği çocukların eşitlikçi olarak yetiştirilmesinin sağlanmasının çok önemli olduğuna inanıyorum.” dedi.

Kadınlarımızın başarılarını sahneye koyduk

Panel öncesinde haymanagazetesi.org mikrofonuna konuşan EUA - Emel Uslu Atik Eğitim Uygulama ve Araştırma Vakfı Başkanı Emel Uslu Atik, “EUA Vakfı olarak biz de bu yıl 8 Mart’ta tüm dünyadaki emekçi kadınları anma günü adına bugün bu programı tertipledik. Programımızın devamında 8 Mart, 8 kadın ve 8 hikâyeyle kadınlarımızın bu hayattaki başarılarını sahneye koymak istedik. Bütün katılımcılarımıza çok teşekkür ediyoruz. İyi ki varlar iyi ki bizle birlikteler.” dedi.

Batı ülkelerinin çok gerisindeyiz

Konuya ilişkin haymanagazetesi.org internet haber sitesine değerlendirmelerde bulunan TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Ayşegül Çakmak, “Ülkemizde maalesef kadının hem sosyal, hem ekonomik, hem kültürel, hem siyasi hakları diğer Avrupa ülkelerinden veya batı ülkelerindeki muadillerinin çok gerisinde. Şüphesiz kadın erkek tüm bu alanlarda ortak kalkınırsa ülke ekonomisine topyekûn katma değer sağlayacaktır. Umarım ülkemizdeki kadınlar tüm bu alanlarda; sosyal, kültürel, ekonomik, siyasal alanlarda hak ettiği başarılara ulaşırlar ve hep beraber eşit bir şekilde ülkemize katkıda bulunuruz.” dedi.

Muhabir: Necdet Gürsoy