Türk coğrafyasında, her yıl 21 Mart'ta coşkuyla kutlanan Nevruz Bayramı, yeni yılın başlangıcı ve baharın müjdecisi olarak kabul ediliyor. Bu özel gün, Türkiye başta olmak üzere Türk dünyası arasındaki çeşitli Türk boyları arasındaki kültürel bağları güçlendirerek kardeşlik ve dostluğu pekiştiriyor. Ayrıca, bölgesel barışın tesis edilmesinde de önemli bir rol oynuyor.
BAHARIN MÜJDESİ: NEVRUZ
Nevruz, kış aylarından sonra doğanın baharla yeniden canlanmasını sembolize ediyor. Orta Asya'dan Anadolu'ya kadar birçok coğrafyada kutlanan bu bayram, toplumsal birliği, dayanışmayı ve yardımlaşmayı sağlayan içeriğiyle de dikkat çekiyor.
Çin kaynaklarına göre, milattan önce 3. yüzyılda Hunların bahar aylarında düzenlediği şenliklerden esinlenen Nevruz, Türkler için aynı zamanda Ergenekon'dan çıkış günü olarak da kabul ediliyor. Kelime anlamı olarak "yeni gün" olan Nevruz, tabiatın canlanmasıyla beraber yeni bir yılın başladığına ve bolluk, bereket, yardımlaşma ve dayanışma ile geçirilen günlerin tüm senenin aynı şekilde geçeceğine inanılan özel bir gündür.
NEVRUZ BAYRAMI'NDA NE YAPILIR?
Nevruz Bayramı, eski yılın sona erdiği ve yeni senenin başladığı özel bir gün olarak kutlanıyor. Bu günü günahlarından arınmış bir şekilde karşılamak isteyenler, ateşten atlayarak ve suya girerek arınma ritüellerini yerine getiriyorlar.
ATEŞ ÜSTÜNDEN ATLAMAK
Ateş ve sudan atlamak, Nevruz kutlamalarının ortak unsurlarından biri olarak öne çıkıyor.
NEVRUZ SOFRASINDA 7 ÇEŞİT YEMEK
Nevruz'a özel olarak "nevruz sofrası" kuruluyor. Bu sofrada, özel olarak hazırlanan 7 çeşit yemek bulunuyor. Herkesin bu yemeklerden yemesi ve senenin bolluk ve bereketle geçmesini dilemesi önemli bir adet olarak kabul ediliyor.
NEVRUZ^'DA SEMENİ
Ayrıca, Nevruz'a özgü olan "semeni" geleneği de uzun yıllardır yaşatılıyor. Bu geleneğe göre, tarımın bereketli olması için Nevruz'dan önce kaplarda arpa ve buğday çimlendirilerek sofralara konuluyor.