91 yıl önce, Libya'nın direniş kahramanı olarak tanınan Ömer Muhtar, 16 Eylül 1931'de işgalci İtalyan güçleri tarafından Slunta Savaşı esir kampında idam edildi. Peki, Çöl Aslanı Ömer Muhtar kimdir?

Çöl Aslanı Ömer Muhtar kimdir?

Cebel Ahdar'ın sarp topraklarında 1860'larda doğan Ömer Muhtar, Senusi Hareketi'nin etkili medreselerinde eğitim gördü. Gösterdiği başarılarla dikkatleri üzerine çeken Muhtar, 1899'da Fransız sömürgecilik ve misyonerlik faaliyetlerine karşı Çad'da silahlı mücadeleye girişti.

İtalyanlar, 1911'de Libya'yı işgal ederek Trablus ve Bingazi'yi ele geçirdi. Osmanlı kuvvetleri teslim olmayı reddedip Libya'da yerel savunma birlikleriyle İtalyanlara karşı direniş gösterdi. Balkan Savaşı'nın çıkmasıyla Osmanlı birlikleri geri çekilirken, İtalyanlar Trablusgarp vilayetini ve çevresindeki bölgeleri ele geçirdi.

Kur'an-ı Kerim ve İslami ilimler öğretmeni olan Ömer Muhtar, coğrafyayı iyi bilmesi ve stratejik savaş taktikleriyle İtalyanlara büyük zararlar verdi. "Çöl Aslanı" olarak anılan Muhtar, ileri yaşına rağmen İtalyanlara karşı 22 yıllık mücadelesinde birçok işgal valisini yenilgiye uğrattı.

İtalyan lider Benito Mussolini'nin göreve gelmesiyle, 1930'da bölgeye General Radolfo Graziani gibi sert bir vali atandı. Graziani'nin yönetimindeki İtalyan güçleri direnişe karşı başarısız olunca Mussolini'nin onayıyla yeni bir taktik uygulandı. Cebel Ahdar'daki sivil halk toplama kamplarına alındı ve Mısır sınırı kapatılarak direnişçilere destek kesildi.

Muhtar'ın liderliğindeki Senusi birlikleri mücadeleye devam etse de, yerel halktan İtalyanlarla işbirliği yapanlar ve hava saldırılarıyla zorlandılar. Muhtar, 11 Eylül 1931'de Slunta'da pusuya düşürülerek yaralandı ve esir alındı.

Slunta savaş esirleri kampında "adil olmayan" bir mahkemede idam cezasına çarptırılan Muhtar, 16 Eylül 1931'de idam edildi.

Muhabir: Haber Bülteni