Sosyal medyada son günlerde en çok tartışılan başlıklardan biri de Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Dünya Bankası ve IMF’nin Bahar Toplantıları’nda İngilizce “yerel halk” anlamına gelen “locals” ifadesiyle Türk milletini tanımlaması oldu.
Şimşek’in “yerel halk”, “yerliler” gibi anlamlara gelen “locals” ifadesiyle Türkiye vatandaşlarına yönelik bir sömürge valisi gibi tutum sergilemesi sosyal medyada büyük tepki aldı. Şimşek, toplantıda “Türk varlıklarına çok güçlü bir ilgi var. Sadece yerelleri (locals) enflasyonun düşeceğine ikna etmemiz gerekiyor” dedi. Peki, Mehmet Şimşek’in “yerel halk” tanımı ne anlama geliyor? Bu tanım kim ya da kimlre tarafından kullanılıyor?
Mülteci politikasıyla Türkiye’de farklı etnik yapıların artması, demografik yapının değişmeye başlaması endişeleri artırırken Avrupa ve ABD Türkiye’de mülteci politikasını destekleyerek finans sağlıyor. Bu proje ile Türk toplum yapısı ve nüfusu hızla değişiyor. Yeni Dünya Düzeni dedikleri proje kapsamında tüm ülkelerin vatandaşları Tek Dünya Devleti’nin “yerel halkı” yani “köleleri” olarak kabul ediliyor.
Bakan Mehmet Şimşek’in yaptığı yerel halk tanımı geçmiş yıllarda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş tarafından da kullanıldı. Üç ismin bu tanımı kullanmaları durumun bir tesadüf olmadığını gözler önüne seriyor. Çünkü bu tanım Chatham House veya diğer adıyla Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü olarak bilinen kuruluşun bir tanımlamasıdır.
CHATHAM HAUSE NEDİR?
İngiltere merkezli bir düşünce kuruluşu gibi görünen Chatham House resmen 1920’de kurulsa da kökleri 1900’lerin başına gidiyor. O zamanki adı “Yuvarlak Masacılar” olarak biliniyordu.
İsrail devletinin kuruluşuna öncülük eden, Osmanlı Devleti’ni ve Orta Doğu’yu ilk parçalayan Sykes–Picot haritalarını çizen ve Sevr’i yapan bu masaydı. Sonradan resmi bir kuruma dönüştürülüp, “Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü” adını aldı. O günden beri de dünyayı ve siyaseti, ekonomiyi, liderleri dizayn eden bir adres oldu.
CHATHAM HAUSE NASIL ÇALIŞIR?
Dünyaya yön veren bir merkez olan sözde düşünce kuruluşu dünya çapında siyaseti ve siyasetçileri belirleyen, kamuoyunda PR çalışması yapan, kendilerine hizmet eden liderlere kendi terimlerini kullandıran bu kuruluş siyasî partileri, partilerin yol haritasını, öne çıkacak liderleri ya da saf dışı bırakılacak isimleri belirliyor.
İktidar ve muhalefet dengesi bu enstitü tarafından kuruluyor. İç ve dış politikada alınacak kararlar burada belirleniyor.
Algı çalışması, seçmeni etkileme, finansal, sosyolojik ve psikolojik tüm AR-GE çalışması bu enstitü tarafından yapılır.
Onların seçtiği isimler mutlaka istediği konuma ve makama getirilir. Onlardan bağımsız siyaset yapanların önü bir şekilde kesilir. Mükemmel bir istihbarat ağına sahip olan bu kuruluş, kendilerine biat etmeyen birine asla yükselme şansı vermezlerken kendi projelerine hizmet eden siyasi liderleri parlatma, öne çıkarma çalışmaları yaparlar.
Örneğin 2020 yılında İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da Chatham Hause toplantısına katıldığı biliniyor. 31 Mart 2024 yerel seçimleri sonrası yine İngiltere merkezli The Economist dergisi Ekrem İmamoğlu’nu kapağına taşıyarak başarılarından söz etti. Bu durum da Chatham Hause’un Ekrem İmamoğlu’nu Türkiye’de desteklediği ve yeni dengeleri kurduklarına bir işaret olarak görülüyor.
Aynı şekilde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da 2020 yılında Chatham House'a toplantısına katılan isimlerden biri oldu.
Türkiye’de kimlerin siyasete devam edeceği kimlerin önünün açılacağı bu kuruluş tarafından belirlendiği göz önünde bulundurulursa Mehmet Şimşek’in, Ekrem İmamoğlu’nun, Mansur Yavaş’ın ve birçok siyasi ismin ortak bir dil kullanmalarının tesadüf olmadığı dikkat çekiyor. Çünkü Chatham Hause öne çıkardığı isimler aracılğıyla kendi projelerini, kendi terimlerini dünya ülkelerine aktarıyor.
Sonuç olarak, Batmanlı yoksul bir aileden çıkıp, İngiltere Exeter Üniversitesi’nde eğitim alan, Türkiye’de etkili makamlarda bulunan ve Chatham Hause gibi oluşumların söylemlerini dillendiren Mehmet Şimşek’in "yerel halk" tanımlaması hiç de basit bir dil sürçmesi gibi görünmüyor.