Bursa’da oto yıkama ve araç kiralama sektöründe çalışan 22 yaşındaki Oktay Yanık, hayatının şokunu evine gelen mahkeme tebligatlarıyla yaşadı. Müşterilerinden IBAN aracılığıyla ödeme alan Yanık, dolandırıcıların para aklamak için kullandığı isimlerden biri haline geldi. Birkaç defa hizmet aldığı görünen şahısların, aslında başka insanları nitelikli dolandırıcılık yöntemiyle mağdur ettiği, bu yolla elde ettikleri paraları ise Yanık’ın hesabına yönlendirdiği ortaya çıktı.

“Evime gelen mahkeme kağıtlarıyla dolandırıldığımı anladım”

Olayın farkına varmasının ardından yaşadıklarını anlatan Yanık, “Bir araç kiralama ve yıkama firmasında çalıştığımız sırada müşterilerimizden IBAN’la ödeme alıyorduk. Parayı gönderen şahısların aslında dolandırıcılık yaptığı daha sonra ortaya çıktı. Gelen paralar, dolandırıcılıkla başka insanlardan elde edilmiş. Bu kişilerin bizim hizmetimizi kullanıyor gibi göstererek kendi suç gelirlerini hesabıma aktardığını, adımıza dava açıldığında anladık” dedi.

“Askerliğe gidecektim, mahkemelerden dolayı gidemedim”

Yaklaşan askerlik süreci için hazırlık yaptığını ancak bir anda kendisini ceza davalarının içinde bulduğunu söyleyen Yanık, “Eylül ayında vatani görevimi yapmak üzere askere gitmeyi planlıyordum. Fakat hakkımda açılan davalar nedeniyle bu görevimi yerine getiremiyorum. Sürekli yeni ceza dosyaları çıkıyor. Her biri farklı şehirlerden, farklı kişilerden geliyor. Bu yüzden adliyeye, karakola ve zaman zaman cezaevine gidip gelmek zorunda kaldım” ifadelerini kullandı.

“Sürekli cezaevine girip çıkıyorum, psikolojim altüst oldu”

Süreç boyunca büyük bir psikolojik yıkım yaşadığını ifade eden Yanık, “Suçsuz olmama rağmen dolandırıcıların beni bir araç gibi kullanması hayatımı kabusa çevirdi. Sürekli cezaevine girip çıkıyorum. Ailem, çevrem bu durumu anlamakta zorlanıyor. Hakkımdaki suçlamaları çürütmeye çalışıyorum ama dava sayısı her geçen gün artıyor. Tek isteğim bu adaletsizliğin son bulması” şeklinde konuştu.

Yargıtay'dan emsal nafaka kararı: 18 yıl sonra dövizli nafakada değişime gidildi! Yargıtay'dan emsal nafaka kararı: 18 yıl sonra dövizli nafakada değişime gidildi!

Uzmanlar uyarıyor: Hesabınızı kullanmalarına izin vermeyin

Oktay Yanık’ın yaşadığı olay, dolandırıcıların “IBAN üzerinden ödeme” yöntemiyle mağdurları nasıl sistemin içine çektiğini bir kez daha gözler önüne serdi. Uzmanlar, tanımadığınız kişilere IBAN vermemeniz, ödeme yöntemlerini resmi ve kayıtlı sistemler üzerinden yapmanız konusunda uyarıyor. Özellikle araç kiralama, ikinci el satış, hizmet sektörü gibi alanlarda IBAN paylaşımı konusunda daha dikkatli olunması gerektiği vurgulanıyor.

Kaynak: İHA