İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, daha önce İBB'ye yönelik düzenlenen operasyonlarda birçok kişi gözaltına alınmış, bunlardan bazıları tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Soruşturmanın ikinci aşamasında ise 18 kişi daha tutuklandı.

Bu gelişmelerin ardından savcılık, 31 Mart 2019 tarihinden bu yana İBB iştirakleri olan İSFALT ve KİPTAŞ tarafından gerçekleştirilen tüm ihaleler ve projelere ilişkin resmi belgeleri incelemek üzere talepte bulundu.

HANGİ BELGELER İSTENDİ?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, söz konusu şirketlerin 31 Mart 2019'dan itibaren yürüttükleri tüm çalışmaların kayıtlarını içeren belgeleri istedi. Bu belgeler arasında;

  • Yapılan ihalelere ait sözleşmeler,
  • Harcama kalemleri,
  • Proje planları,
  • Teknik şartnameler,
  • İhale komisyonu kararları gibi detaylı dökümanlar bulunuyor.

Söz konusu tarihin, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun göreve başladığı dönem olması dikkat çekti.

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ'NDE 1 MAYIS GERGİNLİĞİ HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ'NDE 1 MAYIS GERGİNLİĞİ

Ibb 2

CHP'Lİ GÜNAYDIN'DAN TEPKİ

CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Tarık Günaydın, konuya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, iki ayrı yazının İSFALT ve KİPTAŞ’a ulaştığını ve bu yazılarda 31 Mart 2019'dan bu yana yapılan tüm işlem ve projelere ilişkin belgelerin talep edildiğini duyurdu. Günaydın, “Elbette belgeler teslim edilecek. Ancak şu soruyu da sormak gerekiyor: 31 Mart 2019’da ne oldu? O tarihten bu yana olan her şeyin neden incelendiği ortada” ifadelerini kullandı.

BELGE İÇİN BELİRLENEN TARİH ÇELİŞKİ YARATTI

Günaydın'ın paylaştığı bilgilere göre, savcılık yazıları 30 Nisan 2025 tarihinde yolladı ancak belgelerin 8 Nisan 2025 tarihine kadar teslim edilmesini istedi. Bu tarih çelişkisi, hem kamuoyunda hem de belediye kanadında dikkat çekti.

Ibb 1

Soruşturmanın zamanlaması ve kapsamı, siyasi çevrelerde de tartışmalara yol açtı. Özellikle belgelerin, Ekrem İmamoğlu’nun göreve başladığı tarihten itibaren istenmesi, soruşturmanın siyasi bir boyutu olup olmadığı yönünde yorumlara neden oldu. CHP kanadı, bu gelişmeleri “siyasi baskı” olarak değerlendirirken, hükümete yakın kaynaklar ise “hukuki süreç işliyor” görüşünü savunuyor.

Şimdi gözler, İBB iştirakleri tarafından gönderilecek belgelerin incelenmesinde. Bu belgelerin içeriğine göre soruşturmanın yeni tutuklamalarla daha da derinleşip derinleşmeyeceği önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.

Kaynak: Haber Merkezi