120 sandalyeli İsrail Meclisi'nde düzenlenen oylamada, milletvekillerinin çoğunluğu 1967'de işgal edilen Batı Şeria'nın İsrail'in "tarihi ve kültürel bir parçası" olduğu yönündeki kararı destekledi. Karara göre; 71 vekil "evet", 13 vekil "hayır", geri kalan vekiller ise çekimser oy kullandı.

Bu çağrı, ilhakı hukuken başlatmasa da hükümete fiili adımlar için güçlü bir siyasi zemin sağlıyor.

Zelenskiy'den İstanbul’daki müzakerelere dair kritik açıklama!
Zelenskiy'den İstanbul’daki müzakerelere dair kritik açıklama!
İçeriği Görüntüle

KARAR METNİNDE SKANDAL İDDİALAR

İsrail Meclisi’nde kabul edilen kararda Batı Şeria için şu ifadeler yer aldı:

"Yahudi halkının tarihi, kültürel ve manevi anavatanı" olarak tanımlandı.

-Filistin devleti fikri, "İsrail için varoluşsal tehdit" olarak nitelendirildi.
-Yasa dışı Yahudi yerleşimlerine egemenlik uygulanması için "acil eylem" çağrısı yapıldı.
-İsrail Meclisi, daha önce de bazı ülkelerin Filistin devletini tanımasına karşı çıkmıştı. Şubat 2024’te -99, Temmuz 2024’te ise 68 milletvekili, Filistin’in tek taraflı tanınmasına karşı kararları desteklemişti.

BATI ŞERİA'DA GERÇEKLER: İŞGAL, GASPLAR VE BASKILAR

İsrail, 1967 yılından bu yana Batı Şeria'yı işgal altında tutuyor. Birleşmiş Milletler kararları ve uluslararası hukuk, bu işgali "yasa dışı" olarak tanımlıyor. Ancak İsrail hükümetleri, özellikle aşırı sağcı siyasilerin etkisiyle bu işgali daha da derinleştirmeye devam ediyor. Batı Şeria’da 451 bin, Doğu Kudüs’te ise yaklaşık 230 bin Yahudi yerleşimci, Filistin topraklarında yasa dışı olarak yaşıyor.

Bu yerleşimciler İsrail yasalarına tabi tutulurken, aynı bölgede yaşayan yaklaşık 4 milyon Filistinli, İsrail askerlerinin işgali altında, günlük hayatı kısıtlayan baskılarla karşı karşıya.

ULUSLARARASI HUKUKA AÇIKÇA MEYDAN OKUMA

İsrail’in bu kararı, sadece bölgedeki gerilimi artırmakla kalmıyor, aynı zamanda uluslararası hukuk normlarına da ağır bir darbe vuruyor. İsrail’in işgal altındaki topraklara kendi vatandaşlarını taşıması, Cenevre Sözleşmesi’ne göre açıkça yasak.

PEACE NOW: GASP HIZ KAZANDI

İsrailli insan hakları örgütü Peace Now’un raporuna göre, 2025’in ilk üç ayında Batı Şeria’da yaşanan toprak gaspı, 2024 yılının tamamını şimdiden geçti. Bu durum, ilhak planlarının uzun süredir fiilen uygulanmakta olduğunu gösteriyor.

Kaynak: Haber7