Karadağ Milli Eğitim Bakanlığı’nın onayladığı yeni müfredat kapsamında, ülkedeki 40 bin ilköğretim ve 20 bin meslek lisesi öğrencisi, eğitim hayatları boyunca Türkçeyi ikinci veya üçüncü yabancı dil olarak seçebilecek. Türkçe dersleri, 6. sınıftan itibaren seçmeli ders seçenekleri arasında sunulacak.

KARADAĞ’DA EĞİTİM SİSTEMİ VE YABANCI DİL TERCİHLERİ

Karadağ’da 9 yıllık temel eğitim, 5 ila 15 yaş arasındaki tüm çocuklar için zorunlu ve ücretsiz olarak yürütülüyor. İngilizce, ilkokullarda birinci sınıftan itibaren zorunlu yabancı dil olarak okutulurken; İtalyanca, Almanca, Rusça, Fransızca ve İspanyolca gibi diller ise seçmeli yabancı dil seçenekleri arasında yer alıyor.

Karadağ'da toplam 170 ilköğretim okulunda yaklaşık 70 bin öğrenci eğitim görüyor. Bu öğrencilerden yüzde 16,9’u İtalyanca, yüzde 12,33’ü Almanca, yüzde 9,1’i Rusça, yüzde 5,44’ü Fransızca ve yüzde 0,27’si İspanyolcayı tercih ediyor. Yeni müfredatla birlikte bu listeye artık Türkçe de eklenmiş oldu.

Ortaöğretimde ise 51 devlet, 5 özel okulda toplam 25 bin 727 öğrenci eğitim alıyor. İngilizcenin zorunlu olduğu liselerde İtalyanca, Rusça, Almanca, Fransızca ve İspanyolca en çok tercih edilen seçmeli yabancı diller arasında. Artık Türkçe de bu okullarda resmi olarak seçilebilecek.

TÜRKÇE DERSİ İLK KEZ 2007’DE BAŞLADI

Karadağ’da seçmeli Türkçe dersi aslında yeni değil. İlk kez 2007-2008 eğitim öğretim yılında Rozaje 30 Eylül Lisesi'nde seçmeli ders olarak okutulmaya başlandı. 2022-2023 yılına kadar bin 700 öğrenci bu dersi aldı. Ancak Türkçenin ilköğretim düzeyinde yaygınlaştırılması, Yunus Emre Enstitüsü’nün girişimleriyle mümkün oldu.

2023-2024 öğretim yılında ise 170 lise öğrencisi Türkçeyi seçmeli ders olarak tercih etti. Bu derslerde Yunus Emre Enstitüsü’nün hazırladığı “Yedi İklim Türkçe Seti” kaynak kitap olarak kullanılıyor.

MÜFREDAT ÇALIŞMALARI VE RESMİ ONAY SÜRECİ

İlköğretim düzeyinde Türkçe dersinin müfredata eklenmesi için çalışmalar 29 Ocak 2024 tarihinde Yunus Emre Enstitüsü ile Karadağ Eğitim Enstitüsü arasında başlatıldı. Hazırlanan müfredat, YEE Eğitim Koordinatörü Ivana Japundi’nin de yer aldığı komisyon tarafından hazırlandı ve 16 Temmuz 2024 tarihinde Karadağ Ulusal Eğitim Konseyi tarafından resmen onaylandı.

Erdoğan İngiltere Başbakanı ile görüştü!
Erdoğan İngiltere Başbakanı ile görüştü!
İçeriği Görüntüle

A W502300 01

Benzer şekilde meslek liselerinde Türkçenin seçmeli ders olarak okutulabilmesi için ayrı bir müfredat çalışması yürütüldü. 29 Ağustos 2024 tarihinde başlatılan bu çalışma, 13 Haziran 2025 tarihinde yine Karadağ Ulusal Eğitim Konseyi tarafından kabul edilerek yürürlüğe girdi.

KÜLTÜREL DİPLOMASİ AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR BAŞARI

Yunus Emre Enstitüsü’nün “Tercihim Türkçe” projesi, Türkiye'nin kültürel diplomasisine önemli bir katkı sağlamaya devam ediyor. Proje kapsamında Türkçenin dünya genelinde resmi eğitim kurumlarının müfredatına dahil edilmesi hedeflenirken, Karadağ’da elde edilen bu gelişme, Türkçenin küresel dil olarak yaygınlaşma sürecinde önemli bir kilometre taşı olarak değerlendiriliyor.

YEE yetkilileri, projeyle sadece Türkçenin değil, aynı zamanda Türk kültürünün ve değerlerinin de genç nesillere tanıtıldığını belirterek, bu iş birliğinin iki ülke arasındaki dostane ilişkileri güçlendireceğini vurguladı.

Kaynak: İHA