İslam dinine göre sarhoşluk verecek derece mayalanmış içeceklerin tüketilmesi haramdır. Sütü, kefir mayası ile mayaladıktan sonra olışan kefirin ise haram olup olmadığı araştırılıyor. Peki kefir haram mı? İslam dininde kefirin yeri nedir? İşte detaylar...
İslam dinine göre bir yenilmesi ve içilmesi kesinlikle haram olan yiyecek ve içecekler belirtilmiştir. Bir insanı sarhoşluk edecek derecede mayalanmamış içeceklerin içilmesi caiz; sarhoşluk verecek derecede mayalanmış içeceklerin içilmesi ise haramdır.
KEFİR HARAM MI?
Mayalanması kısa süren "kefir"in alkolsüz olup sarhoş etmediği, besleyici olduğu ve birçok hastalıkların tedavisinde kullanıldığı açıklanmıştır. Böyle bir kefirin içilmesinde dinen bir sakınca yoktur. Ancak çok içildiğinde sarhoş edecek derecede mayalanmış kefirin içilmesi caiz değildir.
KEFİR NASIL MAYALANIR?
Kefir yapmanın bazı püf noktaları vardır, bu püf noktalardan en önemlisi ise kefir yaparken çiğ süt kullanılmamalıdır. Pastörize süt ile kefir yapmak ise oldukça zordur. Açık taze süt ile kefir yapmak en uygun seçimdir. Kaynatılan süt oda sıcaklığına getirildikten sonra, dinlendirilir ve cam kavanozlara alınır. Doğal bir kefirin bir diğer püf noktası ise cam kaplar kullanmak ve tahta kaşık yardımı ile karıştırmaktır.1 litre süte 1 ceviz büyüklüğünde kefir mayası yeterlidir. Kefir mayasını da cam kaplara ayrılan sütün içine ilave ettikten sonra cam kavanozun kapağı kapatılır ve mayalanma işlemi gerçekleşir. Kefir ortalama 8 ile 24 saat arasında mayalanmaktadır.
KEFİR MALZEMELERİ
Kefir mayası
1 litre süt