Kenya’nın çeşitli bölgelerinde düzenlenen ve hükümet karşıtı sloganların atıldığı “Saba Saba Günü” protestoları bu yıl da geniş katılımla gerçekleştirildi. Gösteriler, ülkenin 47 idari bölgesinden 17’sinde sokaklara taşarken, bazı bölgelerde olaylar kontrolden çıktı.
Kenya Ulusal İnsan Hakları Komisyonu (KNHCR) tarafından yapılan açıklamada, polis ile göstericiler arasında yaşanan şiddet olaylarında 10 kişinin hayatını kaybettiği, 29 kişinin yaralandığı, 2 kişinin kaçırıldığı ve 37 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.
POLİSTEN SERT MÜDAHALE
Başkent Nairobi başta olmak üzere pek çok kentte protestolar nedeniyle ana yollar kapatıldı. Göstericiler, lastik yakarak yolları trafiğe kapatırken, polis ise müdahalelerde gerçek mermi ve göz yaşartıcı gaz kullandı. Özellikle başkentte, güvenlik güçleri, şehir merkezine girişleri sınırlayarak özel ve toplu taşıma araçlarının hareketini engelledi.
HÜKÜMETTEN SERT UYARILAR
Kenya İçişleri Bakanı Kipchumba Murkomen, olayların ardından yaptığı açıklamada, hükümetin şiddet içeren hiçbir protestoya izin vermeyeceğini vurguladı. Murkomen, “Kamu düzenini sağlamak için gerekli tüm önlemler alınacak ve polis görev başında olacak” dedi.
Öte yandan Kamu Hizmetleri Bakanı Geoffrey Ruku, devlet kurumlarının aksamaması için tüm kamu çalışanlarına çağrıda bulunarak, gösterilerden dolayı işe gitmeme gibi bir durumun kabul edilemeyeceğini belirtti.
SABA SABA GÜNÜ NEDİR?
Svahili dilinde “Yedi Yedi” anlamına gelen Saba Saba, Kenya siyasi tarihinde önemli bir dönüm noktasıdır. Her yıl 7 Temmuz’da anılan bu gün, 1990 yılında dönemin Devlet Başkanı Daniel Toroitich arap Moi’ye karşı yapılan kitlesel demokrasi taleplerinin yıldönümüdür. Bu tarihi gün, Kenya’da tek partili sistemden çok partili demokrasiye geçişin simgesi olarak görülüyor.
Ancak bu yılki kutlamalar, siyasi gerilimlerin gölgesinde sokak çatışmalarına dönüştü. Muhalif gruplar, hükümetin politikalarını ve artan ekonomik sıkıntıları protesto ederken, hükümet ise kamu düzenini koruma adına sert müdahalelerle karşılık veriyor.