Söz konusu sağlık riski, Almanya’da üretilip başta Avrupa ülkeleri olmak üzere pek çok ülkeye ihraç edilen 1 litrelik cam şişelerdeki armut suyu ürününde ortaya çıktı. Türkiye'deki bazı zincir marketlerin ithal ürün reyonlarında da satışta olduğu belirtiliyor. Ürünün üzerinde “Dietz Birnensaft naturtrüb” etiketi bulunuyor.

NE ZAMAN ORTAYA ÇIKTI?

Patulin içeren ürünle ilgili bulgular, şirketin rutin kalite kontrol süreci sırasında geçtiğimiz hafta içinde tespit edildi. Ürünün son tüketim tarihi 4 Haziran 2026 olan partisi riskli grup olarak tanımlandı ve bu tarihle sınırlı ürünlerin tüketilmemesi gerektiği bildirildi.

Dıetz

NASIL ANLAŞILDI?

Erwin Dietz GmbH yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, üretim hattında yapılan laboratuvar testlerinde küf mantarları tarafından üretilen patulin maddesinin belirlenen yasal sınırların üzerinde olduğu ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre bu toksin, insan sağlığı üzerinde ciddi olumsuz etkilere yol açabiliyor. Mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, bağışıklık sistemi zayıflaması ve karaciğer hasarı bu etkiler arasında sayılıyor.

Zorlu Holding Eski CEO’su Cem Köksal'a Ramazan Maili Davasında Beraat Zorlu Holding Eski CEO’su Cem Köksal'a Ramazan Maili Davasında Beraat

Patulin, özellikle bozulmuş veya küflenmiş meyvelerde gelişen bir mikotoksin olarak biliniyor. DSÖ'nün belirttiğine göre bu madde için tolere edilebilir günlük alım limiti, vücut ağırlığı başına 0,4 mikrogram ile sınırlandırılmış durumda. Geri çağrılan armut suyunda bu sınırın aşıldığı ve halk sağlığını tehdit edecek düzeyde olduğu vurgulanıyor.

Bu ürünleri daha önce satın alan tüm tüketiciler uyarıldı. Şirket, geri çağırma sürecinde tüketicilere kolaylık sağlayarak, ürünü aldıkları marketlere fiş veya fatura ibrazı olmadan iade edebileceklerini ve ürün bedelinin koşulsuz iade edileceğini açıkladı. Ürün bilgileri şu şekilde açıklandı:

  • Ürün Adı: Dietz Birnensaft naturtrüb

  • Ambalaj: 1 litrelik cam şişe

  • Son Tüketim Tarihi: 4 Haziran 2026

  • Ürün Numarası: 32125

  • EAN Kodu: 4008486000138

Uzmanlar, satın alınan meyve suyu ürünlerinin etiket bilgilerinin dikkatlice kontrol edilmesini ve belirtilen partiye ait ürünlerin kesinlikle tüketilmemesi gerektiğini vurguluyor. Şüpheli ürünlerin doğrudan satıcıya teslim edilmesi ve imha edilmesi gerektiği bildirildi.

Kaynak: Haber Merkezi